Най-добрите български вина

| от |

На третото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste , който се проведе в края на миналата година, 4 000 души посетители се увериха, че българското вино продължава да доказва големия си потенциал.
DiVino Top 10

По традиция на форума беше обявено DiVino Топ 10 за 2013. Това са най-добрите български вина според екипа на DiVino, като в първоначалната селекция и класацията участват само вина с годишно производство над 2000 бутилки:

1. Castra Rubra 2009

Красив, плътен тъмно червен цвят с меки гранатови отблясъци. Благороден и атрактивен нос: откриват се многопластови аромати на зрели черни плодове, мока, ванилия, евкалипт, кожа, сладки източни подправки.

Пищно, плътно тяло с отлична танинова структура и плодова свежест. Завършва дълго, зърнисто, свежо и хармонично. Вино със забележителен потенциал за отлежаване от 5-10 години.

2. Dragomir Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva 2010

Красив, жив, тъмен гранат с керемидени оттенъци. Носът е в стилистиката на добрите Бордо класики: сушени домати, мента, печена чушка, кожа, зряла череша, мастило, пръст (земя), мъх. Плътно тяло със зрели, сатенено гладки танини, мускус, кожа и мъх в благородния вкус, дълъг, елегантен, жив финал със сериозен потенциал за отлежаване (2014-2020); 2400 бутилки. Изключително вино, класика в своя стил.

3. Ivo Varbanov La Puerta del Vino Syrah 2010

Тъмно гранатов цвят с меки оттенъци. Атрактивен, дълбок нос с черни плодове, какао, мента, кафе и кокос. Заоблено, стопено тяло с мощна структура и зрели танини, много черни плодове в шоколад във вкусовия аромат и дълъг, зърнист, леко минерален финал, който издава потенциал. 2100 бутилки. (2013-2018). (2 100 бутилки)

4. Enira Reserve 2008

Много интензивен, красив пурпурен цвят. Сочен, многопластов нос със съблазнителни нотки на кафе, масло, зрели черни череши в шоколад, сушени домати и благородни землисти нюанси. Мощно, но елегантно тяло, стопено, със зрели танини и много добре запазена плодова свежест. Дълъг, пикантен, соленоват финал. Отличен потенциал. (2013-2019). (86 000 бутилки)

5. Logodaj Hypnose Single Vineyard Merlot Reserve 2010

Жив, тъмно гранатов цвят. „Топъл“, зрял нос с благородни нотки на червена чушка, евкалипт, кедър, кожа и землисти нотки. Елегантно, стегнато, но и зряло тяло с минералност, пикантна сухота и дължина на финала. Може да се пие, но ще спечели от отлежаване още година. (2014-2018). (3 431 бутилки)

6. Solitaire Cabernet Franc 2011

Плътен, красив тъмно рубинен цвят с виолетови оттенъци. Сортов, благороден нос с нотки на касис, арония, виолетки, ядки (зелен орех), каперси и зелена чушка. Живо, стопено, но плътно тяло със стегната структура, кадифени, зрели танини и дълъг финал със спомен за шоколад и арония. (2013-2018). (3 150 бутилки)

7. Santa Sarah Privat Mavrud 2009

Жив, непрогледен, мастилено червен цвят. Благороден, въздържан нос с нотки на ликорис, лавандула, мента, кедрово дърво, йод, черен шоколад. Сочно и свежо, с галещи, сатенени танини, с отлично запазен зрял плод и дълъг, соленоват, елегантно минерален финал. Вино със забележителен потенциал за отлежаване. (2013-2018). (4 000 бутилки)

8. Minkov Brothers Oak Tree 2010

Бистър, тъмно гранатов цвят. Комплексен, многопластов нос с благородни нотки на развитие. Долавят се кедрово дърво, кожа, печена червена чушка и сладки подправки, евкалипт, сини сливи и къпини. Стегнато, стройно тяло с фини, зрели, кадифени танини и запазена плодова свежест. Благороден финал, в който остава спомен за кожа, опушено месо и землисти нюанси. Виното е в апогея си, но може да отлежава още 1-2 години. (2013-2016).

9. Villa Yustina Monogram Mavrud & Rubin 2009

Много наситен тъмно рубинен цвят с меки оттенъци. Средно интензивен нос със землист характер, доминиран от мастилени нюанси, пръст, боровинки, бели гъби, месо и борови иглички. Средно до плътно, стегнато тяло с велурени, зърнисти танини и свеж, плодово-пикантен финал. Виното ще бъде по-добро след година. (2013-2016).

10. Edoardo Miroglio Soli Invicto 2010

Цветът е много красив, жив тъмен гранат. Бленд от Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Syrah. Сочен, същевременно пикантен нос с атрактивни нотки на зрели къпини, черни череши, сини сливи, млян черен пипер и тъмен шоколад с мента. Свежо, сочно, много плътно тяло с велурени зърнисти танини и пикантен, но и елегантен финал, в който остава спомен за черен шоколад и сини сливи. (2013-2018). (3 886 бутилки)

Четвъртото издание на DiVino.Taste ще се проведе на  14, 15 и 16 ноември 2014 година  в зала 3 на НДК, като отново ще събере на едно място винени любители, професионалисти, винари и ресторантьори.

 
 

Instagram постави нов рекорд: 700 милиона потребители на месец

| от chronicle.bg |

Instagram обяви, че месечните й активни потребители вече са над 700 милиона, което е наистина впечатляваща бройка.

600-те милиона от миналата година са били задминати в средата на декември, което значи, че за по-малко от шест месеца Instagram е натрупала нови 100 милиона потребители. Това е нов рекорд за компанията, която досега нарастваше със 100 милиона на всеки девет месеца.

Трябва да се признае, че резултатите на компанията са заслужени. Instagram непрестанно прави подобрения в услугата, въвежда нови функции и дори видео излъчвания на живо, което задържа вниманието на все повече потребители. Най-вероятно социалната мрежа ще продължи да расте със същите темпове, поне ако продължи да полага толкова усилия.

 
 

10 мъже с по-възрастни половинки + 2 бонус

| от chronicle.bg |

В неделя изборите във Франция изведоха като фаворит в президентския вот Еманюел Макрон. Но онова, което впечатли по-силно от успеха на младия центрист, беше съпругата му – Брижит Макрон, по-голяма от него с 24 години.

Любовта между Еманюел Макрон и Бриджит пламва, когато тя е негова учителка по литература, женена, с три деца. Днес двамата продължават да са заедно, а отношенията им предизвикаха повдигане на вежда от страна на мнозина.

Затова ви предлагаме една галерия, която показва, че връзките между мъже и жени с драстична разлика във възрастта не са нещо ново, дори напротив.

 
 

Какво всъщност се има предвид в обявите за работа

| от |

Когато човек порасне, „Какво е искал да каже авторът“ става „Какво е искала да каже HR-ката“.

Интервютата за работа са като свалка, което прави обявите за работа – валентинки. Всичко е казано по завоалиран начин, въпреки че крайната цел е очевидна. Понякога давате валентинката сам, а понякога наемате някой друг да я предаде. Накрая от всички кандидати избирате не най-добрия, а този, който ви харесва най-много или този, който можете да си позволите.

Любовният език на обявите е неразгадаем. Веднъж един съсед заварчик разказа как шефът му пуснал обява за заварчици, след това събрал всички кандидати показал ги на работниците си и им казал: „Всички тези хора чакат за вашето място. Марш на работа.“ Днес ще помислим върху това какво всъщност искат фирмите.

За нас:

Независимо какво пише в обявата, да се чете така (годините варират): 

Фирмата ни е в бранша от 25 години: Шефът най-вероятно е уморен от живота и вследствие на това – консервативен. Очаквайте мениджър да ви е я жена му, я брат му, а ако на времето е работил вместо да обръща внимание на дъщеря си и сега тя си е хванала някакъв безкариерен и бездарен мухльо – той, зетя.

Ние сме една от най-бързо развиващите се компании: С конкурента ни сме на едно ниво и знаем това, защото имаме много тънко и малко двулично приятелство, заради общата ни омраза към монополиста в бранша.

Във връзка с разширяването на екипа търсим: Колегите ви мрънкат на шефовете прекалено много, че не искат да вършат повече задълженията на вашата длъжност. На шефовете им дойде до гуша и ето ни тук.

Основни задължения:

Тук са изредени нещата, които искаме да правите. Също така, тук не са изредени нещата, които впоследствие ще ви караме да правите.

Изисквания:

Образование:

Начално: Ако може и да не е осъждан – бижу!

Средно: Държим на опита. Шефът също е със средно.

Висше: Искаме да сме сигурни, че знаете как са го прави хората от бранша през 70-те и 80-те години.

Комуникационни умения: Да не сте темерут.

Умения за работа в екип: Общо взето нямаме много изисквания и пълним.

Лоялност: „Да нямаш други богове, освен Мене“.

Стаж по специалността:

3 години: Искаме да знаем, че работата няма да ти стане досадна след 2 седмици.

6 години: Имаме международни клиенти.

10 години: Скоро ще сменяме мениджъра, защото спи с колежките, които не ни пуснаха на нас.

Не се изисква стаж по специалността: Работата е за студенти, които трябва да минат през тъмния период на изграждане на биография, за да не прилича тя на книжка за оцветяване. Дано само по време на процеса да не умре от глад.

Компютърна грамотност: Да не сте прекалено стар.

Владеене на чужд език: Имате елементарно себеуважение.

Шофьорска книжка: Целунете децата за сбогом.

Работа на смени: Лятото всички колеги ще ви мразят, когато отидете на море. Ако отидете.

Какво предлагаме ние:

Чудесно заплащане: Стандартно заплащане, което е чудесно, защото досега са ви плащали по-малко.

Работа в млад екип: Всеки ден някой ще е с махмурлук.

Отлични възможности за развитие: Ако прекарате тук 2 години, ще имате достатъчно стаж, за да кандидатствате във фирмата-лидер на пазара. Както направи човекът, който беше на вашата длъжност.

Договор: Предлагаме ви нещо, което се предполага, но живеем в страна, където не се предполага.

Служебен транспорт: Пригответе се да ставате в 5:30, защото офисът ни е в Нова Гвинея. Също така 2/3 от заплатата ви ще отива за храна, поръчана по интернет, защото наоколо има само гаражи за ремонт на тирове.

За да кандидатствате:

Изпратете ни биография: Изпратете ни биография.

С актуална снимка: За да знаем кой от всичките Стефан-Ивановчовци във фейсбук сте вие.

Изпратете ни мотивационно писмо: Ние сме безскрупулни садисти.

Само одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервю:

Документите ще бъдат разгледани при пълна конфиденциалност, според изискванията на ЗЗЛД.: и въобще няма да останат на личния компютър на ейчарката, която ще го забрави една вечер в някой бар, където персоналът всъщност ви познава и знае много добре защо 2 години не сте имали работа.

Успех!

 
 

Да свалиш близо 20 килограма заради рокля

| от chronicle.bg |

Свалянето на килограми винаги е предизвикателство. Работата с кратки срокове често означава йо-йо ефект и връщане на загубеното тегло. Има обаче и друг вариант – да се получи наистина.

Блеър Хелуик е поканена за шаферка на сватбата на своя приятелка. Събитието е през ноември 2016 година, а роклите за шаферките вече са поръчани още през май. Блеър си взима размер 10 и размер 12, но остава недоволна от начина, по който й стоят. Осъзнава обаче, че до ноември има шест месеца, в които може да направи промяна в живота си. Решава, че това е достатъчно време, което да посвети на свалянето на килограми. Така започва приключението.

Блеър работи в телевизията и чува за треньорката Кайра Стокс покрай работата си. Прави проучване на цените и преценява, че може да си позволи да се пробва. Започва да ходи при нея на тренировка всеки четвъртък сутрин в продължение на месец, преди да събере смелост да пробва по-интензивни тренировки. Първоначално й е ужасно трудно – с темпото на тренировката, скачането на въже се възприема за почивка. Но постепенно Блеър свиква в ритъма и задобрява – всяка тренировка е насочена към различна мускулна група, всеки път е изтощително, но получава уверенията на Кайра, че колкото повече тренира, толкова по-добре ще се справя.

С тренировките тя трупа увереност и започва да тренира по-често. Агресивният й подход към тренировките води до това, че започва да тренира 5-6 пъти седмично.

блеър халуик

В началото не променя особено хранителните си навици, само въвежда дребни промени,з а да се храни по-разумно. Започва деня си с протеинов шейк или овесени ядки. Обядът й е салата и чисти протеини. Опитва се да вкара повече протеини в първите си две хранения за деня, за да има повече енергия. Вечер често хапва зеленчуци и сьомга. Опитва се да избягва въглехидратите вечер, защото я карат да се чувства подута на следващия ден.
Сред важните решения, които взима, е да не съхранява сладки храни и джънк в дома си. Тя осъзнава, че ако няма вредна храна наблизо, няма желание да я консумира.

В един момент от диетата, когато вече е свалила доста килограми, кантарът забива на 64 килограма и тя не може да разбере защо не може да продължи да отслабва. Тогава си дава сметка, че в този период често й се налага да работи през уикендите от офиса, където компанията осигурява кетъринг – когато срещу теб стои десертът и те „гледа“, не можеш да кажеш „не“. Разчитайки на подкрепа от семейството, колегите си и приятелите, успява да направи необходимите промени, за да следва режима си.

Днес, когато вече е постигнала идеалните килограми, не иска да отслабва, а да задържи теглото си. Затова понякога си позволява да хапне хляб или пица, но в умерени количества.

А наградата за усилията е ясна – в рамките на шест месеца е отслабнала толкова, че от размер 10 да стане размер 4 и 17 килограма по-малко. Предстои й да бяга на маратон и е готова за всякакви предизвикателства. В крайна сметка шаферската рокля се оказва само повод да постигне много по-голяма промяна в живота си.

блеър халуик