Най-добрите български вина

| от |

На третото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste , който се проведе в края на миналата година, 4 000 души посетители се увериха, че българското вино продължава да доказва големия си потенциал.
DiVino Top 10

По традиция на форума беше обявено DiVino Топ 10 за 2013. Това са най-добрите български вина според екипа на DiVino, като в първоначалната селекция и класацията участват само вина с годишно производство над 2000 бутилки:

1. Castra Rubra 2009

Красив, плътен тъмно червен цвят с меки гранатови отблясъци. Благороден и атрактивен нос: откриват се многопластови аромати на зрели черни плодове, мока, ванилия, евкалипт, кожа, сладки източни подправки.

Пищно, плътно тяло с отлична танинова структура и плодова свежест. Завършва дълго, зърнисто, свежо и хармонично. Вино със забележителен потенциал за отлежаване от 5-10 години.

2. Dragomir Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva 2010

Красив, жив, тъмен гранат с керемидени оттенъци. Носът е в стилистиката на добрите Бордо класики: сушени домати, мента, печена чушка, кожа, зряла череша, мастило, пръст (земя), мъх. Плътно тяло със зрели, сатенено гладки танини, мускус, кожа и мъх в благородния вкус, дълъг, елегантен, жив финал със сериозен потенциал за отлежаване (2014-2020); 2400 бутилки. Изключително вино, класика в своя стил.

3. Ivo Varbanov La Puerta del Vino Syrah 2010

Тъмно гранатов цвят с меки оттенъци. Атрактивен, дълбок нос с черни плодове, какао, мента, кафе и кокос. Заоблено, стопено тяло с мощна структура и зрели танини, много черни плодове в шоколад във вкусовия аромат и дълъг, зърнист, леко минерален финал, който издава потенциал. 2100 бутилки. (2013-2018). (2 100 бутилки)

4. Enira Reserve 2008

Много интензивен, красив пурпурен цвят. Сочен, многопластов нос със съблазнителни нотки на кафе, масло, зрели черни череши в шоколад, сушени домати и благородни землисти нюанси. Мощно, но елегантно тяло, стопено, със зрели танини и много добре запазена плодова свежест. Дълъг, пикантен, соленоват финал. Отличен потенциал. (2013-2019). (86 000 бутилки)

5. Logodaj Hypnose Single Vineyard Merlot Reserve 2010

Жив, тъмно гранатов цвят. „Топъл“, зрял нос с благородни нотки на червена чушка, евкалипт, кедър, кожа и землисти нотки. Елегантно, стегнато, но и зряло тяло с минералност, пикантна сухота и дължина на финала. Може да се пие, но ще спечели от отлежаване още година. (2014-2018). (3 431 бутилки)

6. Solitaire Cabernet Franc 2011

Плътен, красив тъмно рубинен цвят с виолетови оттенъци. Сортов, благороден нос с нотки на касис, арония, виолетки, ядки (зелен орех), каперси и зелена чушка. Живо, стопено, но плътно тяло със стегната структура, кадифени, зрели танини и дълъг финал със спомен за шоколад и арония. (2013-2018). (3 150 бутилки)

7. Santa Sarah Privat Mavrud 2009

Жив, непрогледен, мастилено червен цвят. Благороден, въздържан нос с нотки на ликорис, лавандула, мента, кедрово дърво, йод, черен шоколад. Сочно и свежо, с галещи, сатенени танини, с отлично запазен зрял плод и дълъг, соленоват, елегантно минерален финал. Вино със забележителен потенциал за отлежаване. (2013-2018). (4 000 бутилки)

8. Minkov Brothers Oak Tree 2010

Бистър, тъмно гранатов цвят. Комплексен, многопластов нос с благородни нотки на развитие. Долавят се кедрово дърво, кожа, печена червена чушка и сладки подправки, евкалипт, сини сливи и къпини. Стегнато, стройно тяло с фини, зрели, кадифени танини и запазена плодова свежест. Благороден финал, в който остава спомен за кожа, опушено месо и землисти нюанси. Виното е в апогея си, но може да отлежава още 1-2 години. (2013-2016).

9. Villa Yustina Monogram Mavrud & Rubin 2009

Много наситен тъмно рубинен цвят с меки оттенъци. Средно интензивен нос със землист характер, доминиран от мастилени нюанси, пръст, боровинки, бели гъби, месо и борови иглички. Средно до плътно, стегнато тяло с велурени, зърнисти танини и свеж, плодово-пикантен финал. Виното ще бъде по-добро след година. (2013-2016).

10. Edoardo Miroglio Soli Invicto 2010

Цветът е много красив, жив тъмен гранат. Бленд от Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Syrah. Сочен, същевременно пикантен нос с атрактивни нотки на зрели къпини, черни череши, сини сливи, млян черен пипер и тъмен шоколад с мента. Свежо, сочно, много плътно тяло с велурени зърнисти танини и пикантен, но и елегантен финал, в който остава спомен за черен шоколад и сини сливи. (2013-2018). (3 886 бутилки)

Четвъртото издание на DiVino.Taste ще се проведе на  14, 15 и 16 ноември 2014 година  в зала 3 на НДК, като отново ще събере на едно място винени любители, професионалисти, винари и ресторантьори.

 
 

Актрисите, получили Оскар за най-добра женска роля през последните 20 години

| от chronicle.bg |

Казахме го и вчера. Онлайн тормозът с Оскарите няма да спре до 26 февруари, когато 89-тите награди на Академията ще бъдат връчени в Лос Анджелис.

Вече ви показахме кои са последните 20 филма, тръгнали си от Dolby Theatre със статуетка, както и кои са мъжете, които са били наградени с „Оскар“ през последните 20 години.

Днес е денят на актрисите.

Вижте ги в галерията горе.

 
 

Рецепта за рулца от тиквички

| от Росица Гърджелийска |

Това е вкусна рецепта, подходяща както за вегетарианци, така и за месоядни. Причината – можете да добавите месо по желание. В противен случай може да се насладите на вкусотия, подходяща за по-топлото време. Неин автор е Росица Гърджелийска.

ТЯ работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нужните продукти за рулцата от тиквички: 

3 тиквички
1 голяма глава лук
250 гр гъби
250 гр доматена пасата
15 чери домати
чубрица
магданоз
1 ч.ч. настърган пармезан
сол и пипер
3 лъжици олио от гроздови семки

DSCN8100

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на дължина на тънки ленти, посолете ги обилно и ги оставете да се изцеждат около 30 минути.

През това време нарежете на ситно лука и гъбите, сложете ги в тиган с олиото и ги гответе, докато омекнат.

Добавете към тях доматената пасата и чери доматите и продължете да готвите, докато се сгъсти.

Добавете чубрицата, магданоза и сол и пипер на вкус.

Попийте лентите от тиквички с кухненска хартия, завийте ги в рулца и ги подредете в тавичка за печене.

Във всяко рулце сложете малко от соса и остатъка намажете отгоре. Поръсете с пармезан, хвърлете във фурната и изпечете до златисто.

Сервирайте горещо и накарайте всички да ахнат във възторг. (Разбира се, ако сте неудържимо месоядни, не се страхувайте да добавите бекон или малко телешка кайма)

DSCN8105

 
 

Излиза римейк на „Цар Лъв“

| от chronicle.bg |

Дисни реши – Доналд Глъвър ще играе Симба в римейка на великия „Цар Лъв“. Джеймс Ърл Джоунс пък се завръща в иконичната си роля на Муфаса.

Режисьор ще е Джон Фавро. Миналата година той направи римейка на „Книга за джунглата“. Решено е „Цар Лъв“ да бъде микс от жива игра и 3D анимация.

Доналд Глъвър има много нови проекти през тази година. Той трябва да разработи няколко телевизионни продукции за САЩ, както и да играе Ландо Калрисиан във филма за младия Хан Соло, който в момента се снима. През декември той издаде и третия си албум под псевдонима Чайлдиш Гамбино.

Повече информация за римейка на „Цар Лъв“ предстои.

 
 

Вижте първия трейлър на „Възвишение“ по романа на Милен Русков

| от chronicle.bg |

Ако не сте чели романа на Милен Русков „Възвишение“, сте пропуснали едно от събитията в съвременната българска литература и е добре да поправите пропуска.

През 2012г. писателят е отличен с награда „Златен век“ на Министерството на културата и с Национала награда за литература „Христо Г. Данов“.

Творбата проследява съдбата на един български националреволюционер от Котел в авантюрите му с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак, който води до провала на Вътрешната революционна организация. Романът представя разказ в първо лице ед.ч. и обединява житейска изповед, вътрешен монолог и потока на съзнанието на главния герой Гичо.

По филма има театрална постановка, режисирана от Иван Добчев, в която играят Бойко Кръстанов, Асен Блатечки, Красимир Василев, Ивайло Христов др.

А скоро ще можем да гледаме и кино версията на „Възвишение“ с Александър Алексиев ( „Откраднат живот“), и кукления актьор Стоян Дойчев  в главните роли.

От днес вече има и трейлър. Вижте го: