Най-богат и най-щедър през 2013 е Бил

| от |

Съоснователят на компанията „Майкрософт“ ( Microsoft) Бил Гейтс оглави списъка на най-щедрите американски милиардери, съобщава в четвъртък влиятелното списание „Форбс“ (Forbes).

Според публикацията миналата година Гейтс е изразходвал за благотворителност 2,65 милиарда долара. Повечето от парите са дарени за борбата срещу маларията, полиомиелита и други опасни заболявания. Петдесет милиона щатски долара са отпуснати за подкрепа на Международната инициатива за създаването на ваксина срещу СПИН.

Според „Форбс“, Гейтс, чието състояние в момента е 81,2 милиарда долара в продължение на 21 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март тази година, списанието го призна за най-богатия човек в света, пише ТАСС. През целия си живот досега съоснователят на „Майкрософт“ дарява на различни благотворителни организации над 30 милиарда щатски долара, което представлява почти 40 процента от сегашното му състояние.

Второ място в списъка на най-щедрите американски милиардери заема легендарният инвеститор Уорън Бъфет. През 2013 г. той дава почти колкото Гейтс за благотворителност 2,63 милиарда долара. Повечето от парите той дава в семейната благотворителна фондация на семейството Мелинда и Бил Гейтс (Bill & Melinda Gates Foundation), на която той е попечител.

В тройката на най-щедрите филантропи е Ленърд Лаудер, наследникът на американската козметична империя „Есте Лаудер“. Миналата година той дари на музея Метрополитън 78 картини, рисунки и скулптури на кубисти на обща стойност 1,1 милиарда долара. В колекцията на Лаудер, която той събира повече от 40 години, има 33 творби на Пабло Пикасо, 17 на Жорж Брак, 14 на Хуан Грис и 14 на Фернан Леже.

На четвърто място в списъка на благодетелите милиардери е основателят на социалната мрежа „Фейсбук“ (Facebook) Марк Зукърбърг. Миналата година той даде на една от фондациите в Силициевата долина (Silicon Valley) 991 милиона долара под формата на акции от социалната мрежа. Парите отидоха основно за различни образователни програми.

Пето място в класацията на „Форбс“ е за финансиста Джордж Сорос (734 милиона). Повечето от средствата Сорос традиционно насочва към правозащитни организации. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Най-богат и най-щедър през 2013 е Бил