Надникване в бъдещето

| от | |

Прогноза на Ивайло Калфин (http://kalfin.eu) във връзка с избирането му в група за натиск за бъдещето на ЕС.

the-future

Не след дълго науката ще даде възможност човешкият живот да се удължава до 120-150 години. Все повече изкуствени органи ще могат да се имплантират на мястото на увредените, от работата на всяка клетка от тялото ни ще се извлича информация, която ще се преработва бързо и ще позволява всяко отклонение да се открива и да се коригира незабавно.

Киборгите ще заместят човека във все повече рутинни дейности, като получават и преработват информация от околната среда и съобразяват действията си по определени алгоритми. Хората ще могат да работят, играят и учат от раждането до смъртта си.

Целевите и „необходимите“ знания ще заместят традиционното общо образование. Само 10% от хората ще са достатъчни да осигуряват успешното нарастване на качеството на живот на останалите 90 процента.

Хладилникът ще пазарува сам, а колата ще ни отвежда на работа, докато си доспиваме в нея. Ако въобще се налага до ходим в офис, за да работим, разбира се.

Това ви се вижда далечна фантазия?

Съвсем не. Теоретично науката вече е намерила решение на повечето от тези въпроси. Въпрос на десетилетия е те да станат достъпни. И това ме кара с още по-голямо нетърпение да мисля как ще изглежда животът на децата ни през 2050-2060 г.

Този вид проучвания за бъдещето са известни с английския термин foresight, който може да се преведе на български донякъде като „прогнозиране“. В него се анализира развитието на науката и технологиите, икономическите перспективи и развитието на обществото за следващите десетилетия. Правенето на такива прогнози не е просто гимнастика за ума за неколцина любители на научната фантастика с необичайно висок коефициент на интелигентност. Това упражнение е полезно, за да се разположат в този анализ целите на провежданите политики.

Всеки американски президент получава своята „прогноза” още в деня на встъпването си в длъжност. Колко европейски държавни глави разполагат с подобен анализ? Вие знаете ли? И аз не знам.

Затова с неколцина членове на ЕП, имаме амбицията това да се случва и в Европа.

От известно време Европейската комисия прави подобна организация чрез една междуинституционална група, в която участват хора от трите основни евроинституции: Европейският парламент, Комисията и Съвета. След, като парламентът подкрепи наскоро доклада на един мой колега – британски консерватор, Джеймс Елис, тази дейност ще бъде трайно уредена.

Амбицирани сме още пилотната фаза да се увенчае с резултат и новата Европейска комисия, която ще бъде избрана през октомври, да разполага с първия европейски прогнозен доклад. Неговият хоризонт е скромен – следващите 15 г. Разговорите по тази прогноза вече започнаха в Европейската интернет фондация, в която членувам. През февруари и март ще направим и първите представяния на прогнозата до 2030 г.

Надявам се, че тя ще влезе в плановете за развитие на България и съм готов да работя това да се случи. Теми като образование, здравеопазване и доходи ще излязат на първо място, ако искаме да следваме тенденциите в Европа. Ето една хубава тема за дискусия: Как да стане това?

 

 
 

Дарете близките си за Коледа с орангутан

| от chronicle.bg, по theorangutanproject.eu |

Често подаръците за Коледа са силно ненужни. Сега обаче това може рязко да се промени. Орангутаните няма да събират прах по рафтовете в секцията.

Интернет сайт предлага да осиновите орангутанче вместо да купувате на близките си подарък за Коледа. Това става с дарение, а след като то е направено, можете да пратите по имейл сертификата до „жертвата“ на подаръка ви или да го изпратите до себе си, да го принтиранет и да го подарите лично.

Даренията са в размер на 20 и 35 евро. За 20 евро вие ще уредите на животинката един месец свежа и питателна храна от плодове и зеленчуци. За 35 евро осигурявате същото плюс пъзел, който орангутанчето трябва да реши, за да получи храната. Пъзелите развиват мозъка на животните и правят ежедневието им в приюта по-приятно.

 
 

#Bookclub: Оригиналните приказки на Братя Грим – за първи път на български

| от chronicle.bg |

Всички сме чели като деца приказките на Братя Грим. Десетки статии обаче говорят за „оригиналните“ приказки – онези, в които има много повече ужас и страх, отколкото в тези, които сме разлиствали като деца.

Зa пpъв път нa бългapcĸи eзиĸ излиза превод по opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим. Издaниeтo вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Детски и домашни приказки“ излиза благодарение на издателство „Deja Book“.

Откъс от книгата можете да прочетете тук. 

 
 

Gipsy King: Кралският S-Class от Vilner

| от chronicle.bg |

Това, което виждате на снимките, е един от най-новите проекти на Art Studio Vilner. Автомобилът е топ изпълнението на Mercedes-Benz S-Class, като изключим S 65 AMG и Maybach, който реално е позициониран, като отделен модел.

Клиентът е избрал мощният 585 к.с. S-Class, с топ оборудване, но каталогът с опции на Mercedes-Benz така и не е успял да отговори напълно на желанията му за интериор, дори в секциите с AMG и Designo предложения. Това насочва ’The King’ – ще го наречем така, защото ни помоли да запазим името му в тайна -, към Art Studio Vilner.

мерцедес, кола

Фина черна кожа и алкантара, ромбоидно-квадратен десен, изразен чрез бели, контрастни шевове. Vilner изпълняват дори стелките от кожа с квадратна графика, като същият десен е повторен и от двете страници на таблото с алкантарата, които през повечето време остават скрити от затворените предни врати. Пресичащите се бели шевове вървят през централните области на седалките, отстрани на централния тунел, както и по тавана на автомобила. Кората на капака на багажника също е получила фино отношение, алкантара и бели шевове в квадратни графики.

мерцедес, кола

Секции от алкантара и фина кожа „Напа“ правят волана едновременно приятен за окото и на допир. Алкантара покрива гърба на вътрешното огледало, гърбовете на подглавниците и всички оригинално оставени голи пластмасови елементи в интериора. Тя присъства и на тавана, както покрива дори отварящото се „яйце“, което помещава бутоните за набиране на телефонни номера.

мерцедес, кола

2015 Mercedes-Benz S 63 AMG, 5461 куб. см, V8, 585 к.с., 900 Нм, 7 ст. автоматична, задно задвижване, 2045 кг.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.