Над 1 млн. гласа разлика в полза на Brexit, паундът се срина

| от chronicle.bg |

При окончателни резултати в 343 от 382 избирателни райони, Brexit вече води с над 1 млн. гласа преднина. За напускане на ЕС са гласували общо 15 208 406 души, докато 14 152 259 избиратели са предпочели оставането на Великобритания в съюза.

Водещите английски медии BBC, ITV и Sky news прогнозират резултат 52 на 48% в полза на излизането от ЕС. Това доведе до рекорден срив на лирата и обезценяване на еврото. Паундът достигна до най-ниското си ниво спрямо долара от септември 1985.

Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане, а Англия и Уелс за напускане на Съюза. Това доведе до остри декларации за напускане на Обединеното кралство и конституционна криза.

Северна Ирландия предпочете оставането в ЕС пред Brexit: 440 707 души са гласували за членството в съюза срещу 349 442 за напускане.

The Guardian посочва, че Brexit ще има сериозни последствия за цяла Ирландия заради евентуалното повторно въвеждане на вътрешен граничен контрол, който ще създаде ново напрежение сред националистите от Северна Ирландия.

„Британското правителство изгуби всички права да представлява икономическите или политическите интереси на хората от Северна Ирландия“, обяви в своя позиция партията Шин Фейн.

В най-малко 18 от 22 области в Уелс беше обявена победа на гласовете за напускане на ЕС. Само в три от тях мнозинството от избиратели е подкрепило оставането.

Очаквано, Шотландия гласува против напускането на ЕС, но избирателната активност и ниската преднина на мнозинството не успя да промени цялостната картина за Великобритания, в която в момента Brexit изглежда победител.

При преброени гласове в 90 на сто от избирателните райони във Великобритания водят привържениците на излизането на страната от Европейския съюз с 52% на 48%. Избирателната активност е 71 на сто.

За Brexit са гласували мнозинството от участвалите в допитването в Североизточна Англия и Уелс. За оставане в общността са се обявили в Шотландия и Северна Ирландия. В Лондон и големите градове също са гласували за оставане в рамките на Евросъюза.

Към 7.30 ч. българско време резултатите от преброяването на бюлетините от 355 от общо 382 избирателни района, сочат, че около 1 милион повече британци са гласували „за“ идеята страната им да напусне Общността.

 
 
Коментарите са изключени за Над 1 млн. гласа разлика в полза на Brexit, паундът се срина