На израелците не им е лесно

| от |

Две години след масовите социални протести в Израел благоприятна промяна за хората така и не е настъпила – разходите за храна растат постоянно и вече не са по силите дори и на средната класа, пише Дойче веле.

В кой супермаркет е по-скъпо и в кой – по-евтино? В Израел цените на продуктите са постоянна тема за разговори, дори и за хората от средното съсловие. Въпреки, че в повечето случаи и двамата родители работят, семействата едва свързват двата края на фона на постоянно растящите разходи за храна. А хората, които живеят под наем, трябва да заделят над половината от месечните си доходи за заплащането на жилището.

israel

Бунтът за цената на изварата

Цените в Израел растат, но не и доходите – възмущават се повечето местни жители. Така бе и преди две години, когато само за един ден цената на изварата се увеличи с 40 процента. И се стигна до бойкот на традиционния за страната млечен продукт и до масови протести срещу високите цени.

„Народът иска социална справедливост!“ – преди две години под това мото стотици хиляди израелски граждани излязоха по улиците на Тел Авив, Ерусалим и Хайфа. В един от протестите в рамките на т.нар. „Млечен бунт“ участваха над един милион души, което определено не е малко за страна с осем милиона неселение. Промени в ситуацията обаче така и не са настъпили – социологическият център „Тауб“ в Ерусалим установява, че и днес 20 процента от израелците не могат да се изхранват с месечните си доходи.

Дали оттам следва, че ще има нови протести? „Хората са изтощени от армията, от многото войни и напрежения. Ако ги призовеш да протестират, казват: „Остави ме на мира!“. Европейците и американците нямат такива грижи, а в Израел постоянно има военно напрежение, заплахи. Тук вече никой не иска да протестира по улиците“, казва жителят на Тел Авив Нисим.

Плюсовете на онлайн-търговията

Гал и приятелката му Ноа живеят в изискан квартал в северната част на Тел Авив. Гал е мениджър във въздухоплавателен концерн и макар да печели сравнително добре, изобщо не пазарува в супермаркетите. Двамата поръчват всичко онлайн в чужбина, включително ножчетата за бръснене, които в Израел са пет пъти по-скъпи, отколкото в британския портал „оcando“. На който се разчита и за други основни стоки като шампоана, козметиката или спагетите.

„Поръчките по интернет не са истинското решение на проблема – с няколкото спестени шекела все още не мога да си позволя собствено жилище“, казва Гал, чиято мечта, както и на всички млади израелци е собственият дом. „Това е голям проблем в Израел. Не само ние, но и висококвалифицираните вишисти не са финансово независими. Ние сме на по 30 години, печелим добре и въпреки това не можем да си позволим собствено жилище“, обяснява Ноа.

Сигурността не е всичко

За жилищния проблем в страната допринася и това, че всеки трети купувач на недвижими имоти е чужденец. А държавна защита за наемателите няма и местните хора биха предпочели да си купят жилище. За момента лихвите са ниски, респективно – кредитите са евтини. „Ако обаче лихвите достигнат шест процента, както преди няколко години, много хора ще изгубят желанието си за покупка на жилище“, казва брокерката на недвижими имоти Дганит. Жилището от 100 кв.м., което е предложила на Гал и Ноа, определено е над възможностите им – цената му е 680 000 евро.

Скъпи жилища и скъпи хранителни пордукти. Това е ежедневието на средната класа, която потъва в дългове или пък смята, че няма перспективи. Нисим и съпругата му Чели редовно обсъждат икономическата ситуация – скъпия бензин, големите фирми, които не плащат данъци, корумпираните политици. И летаргията на израелците. Резигнация, бедност и фрустрация – тези понятия някак не съответстват на високотехнологичната държава Израел, за която политиците говорят в захлас. Управляващите обаче винаги изтъкват на преден план другите проблеми и преди всичко заплахата за сигурността на Израел. А хората все пак смътно се надяват животът им да стане по-лесен.

 
 
Коментарите са изключени за На израелците не им е лесно