МЗ: Няма да има лимити за основния пакет заболявания

| от chronicle.bg |

Въпреки че в проектобюджета на здравната каса има предвидени лимити за лечение и райониране на болните, от здравното министерство обещаха, че няма да има тавани за лечението на болести по основния пакет и всеки ще може да се лекува, където пожелае.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков таванът на възможните хоспитализации е достигнат и няма възможност тази бройка да бъде надвишена, а освен това е взето предвид движението на пациентите и желанието им да потърсят помощ извън родния си град. Така, въпреки че в проектобюджета е предвидено разпределение на обеми медицински дейности по здравните каси, няма да има лимити за заболяванията на основния пакет. Освен това, ако заболяването е в допълнителния пакет, но става въпрос за деца, майки и пациенти с онкозаболявания, те ще бъдат лекувани, без да се чака.

По време на конференцията „Здравен дебат“, д-р Шарков отбеляза още, че само анкета от пациенти по наредбата за удовлетвореността, няма да бъде основание да бъде прекратен договорът на здравната каса с лечебно заведение, ще трябва да има и проверка. Той допълни още, че не е незаконно да се интервюират пациентите, тъй като данните, които ще се изискват, са трите имена и телефон, както и тяхното предварително съгласие.

От следващата година посещението при лекар и в аптека ще става чрез въвеждане на пръстов отпечатък, като здравноосигурените ще могат да пазаруват лекарства на своите близки, тъй като системата ще пази идентификаторите на пациента и неговите най-близки роднини, каза още заместник-министърът.

Шарков съобщи още, че националната здравна карта, която ще определя броя лекари и лечебни заведения, с които здравната каса ще може да си избира да работи, ще бъде готова до края на годината.Той заяви, че ако в един град има повече болници, които отговарят на критериите, здравната каса ще сключи договор с тези, които имат най-високо ниво на компетентност. По-голям брой клиники има само в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Пазарджик и др.

От изявлението му стана ясно, че ако в града има само една болница, то тя задължително ще сключи договор с касата, независимо дали отговаря на критериите или не. „Критериите важат само когато има излишък на легла“, коментира д-р Шарков. Преди това обаче той отбеляза, че не може да се определи като качествено здравеопазване клиника, в която няма дежурен лекар през нощта, а на разположение е само една медицинска сестра.

 
 
Коментарите са изключени за МЗ: Няма да има лимити за основния пакет заболявания