МВР: Около 15 000 бежанци има в България

| от chronicle.bg |

Около 15 хиляди легално преминали границата бежанци се намират в момента в България. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Румяна Бъчварова. Това не включва нелегално влезлите в страната мигранти, заяви още тя. Бъчварова за пореден път подчерта, че чужденците преминават транзитно през държавата, за да се насочат към западноевропейските страни. Много малка част от бежанците остават в България и затова няма струпване по границите и ситуацията е овладяна, отчете министър Бъчварова.

От началото на годината са задържани около 17 хиляди нелегални бежанци у нас. Страната подкрепя квотите за бежанците, които предизвикаха редица спорове сред европейските лидери. Ситуацията с бежанската криза, обаче, не трябва да се използва за „търгуване” на членството на България в Шенген, а да се направи с безвъзмездна солидарност, подчерта още министър Бъчварова. Нейната позиция обаче се разминава с тази на вицепремиерът Меглена Кунева, която смята, че България трябва да бъде приета в Шенген именно заради кризата с бежанците.

В събота ще се проведе шествие за солидарност с мигрантите в София. Така българите ще се включат в Европейския ден на солидарност с бежанците, който ще бъде отбелязан и в други държави-членки. Мотото на шествието е „Европа казва: Добре дошли!“. Основното искане е да се спре смъртта на чужденците по границите. Шествието ще тръгне от Женския пазар в столицата около 18 часа и ще се насочи към сградата на Европейската комисия и Европейския парламент.

 
 

Най-вероятният ден да бъдете зарязани от партньора наближава

| от chronicle.bg, по БТА |

Най-вероятният ден, в който може да бъдете зарязани от партньора наближава и той е 11 декември.

Тази неделя е набедена за най-фатална от статистиците, които внимателно анализирали думата „раздяла“ в постовете и статусите във Фейсбук. Съществуват различни теории относно това на какво се дължат тези разлъки.

По-стиснатите люде си дават сметка, че не си заслужава да се хвърлят пари на вятъра за подаръци за човека, с когото не са сигурни, че ще продължат. Други пък предпочитат скъсването на отношенията пред това да представят човека до себе си на семейството. Но не трябва да изключваме и влиянието на стреса – периодът около коледните и новогодишните празници е особено напрегнат и на мнозина не им издържат нервите.

Много тлеещи конфликти излизат наяве и от това страда любовната връзка. Ако все пак двойките преодолеят фаталния 11 декември, да не мислят, че всичко им се е разминало. Разлъките на Коледа и на Нова година намаляват, но рязко скачат през пролетта, предупреждава таблоидът.

 
 

Photoshop битката за Тейлър Суифт

| от chronicle.bg |

Певицата Тейлър Суифт стана повод за ожесточено състезание на фотошоп майстори от целия свят.

Тя беше заснета наведена, с разперени ръце. Това беше достатъчно, за да започне поредицата от фотошоп изпълнения, които я пренасят на различни места в различен контекст – яхнала ракета със знамето на САЩ в ръце например.

Затова обичаме интернет!

Вижте в галерията най-добрите попадения.

 
 

Почина майстер Емон от Game of Thrones

| от chronicle.bg, по BBC |

На 93-годишна възраст почина британският актьор Питър Воън. Последната му известна роля е тази на майстер Емон в култовия сериал на HBO Game of Thrones.

Той е носител на БАФТА за най-добър актьор в главна роля.

Агентът му Сали Лонг-Инес обяви: „Потвърждавам това, че за голямо съжаление Питър Воън си отиде в около 10.30 ч. тази сутрин. Той почина в мир, заобиколен от семейството си“.

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.