МВР: Около 15 000 бежанци има в България

| от chronicle.bg |

Около 15 хиляди легално преминали границата бежанци се намират в момента в България. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Румяна Бъчварова. Това не включва нелегално влезлите в страната мигранти, заяви още тя. Бъчварова за пореден път подчерта, че чужденците преминават транзитно през държавата, за да се насочат към западноевропейските страни. Много малка част от бежанците остават в България и затова няма струпване по границите и ситуацията е овладяна, отчете министър Бъчварова.

От началото на годината са задържани около 17 хиляди нелегални бежанци у нас. Страната подкрепя квотите за бежанците, които предизвикаха редица спорове сред европейските лидери. Ситуацията с бежанската криза, обаче, не трябва да се използва за „търгуване” на членството на България в Шенген, а да се направи с безвъзмездна солидарност, подчерта още министър Бъчварова. Нейната позиция обаче се разминава с тази на вицепремиерът Меглена Кунева, която смята, че България трябва да бъде приета в Шенген именно заради кризата с бежанците.

В събота ще се проведе шествие за солидарност с мигрантите в София. Така българите ще се включат в Европейския ден на солидарност с бежанците, който ще бъде отбелязан и в други държави-членки. Мотото на шествието е „Европа казва: Добре дошли!“. Основното искане е да се спре смъртта на чужденците по границите. Шествието ще тръгне от Женския пазар в столицата около 18 часа и ще се насочи към сградата на Европейската комисия и Европейския парламент.

 
 
Коментарите са изключени за МВР: Около 15 000 бежанци има в България