МВФ намали прогнозите за икономическия растеж на България

| от |

В своя есенен доклад „Световни икономически перспективи“ Международният валутен фонд (МВФ) намалисвоите прогнози за икономическия растеж на България през тази и през следващата година, като в същото време очаква нулева инфлация през 2014-а година и запазване на процеса на понижение на българската безработица.

МВФ прогнозира растеж на БВП на България с 1,4% през настоящата година (под априлската прогноза за растеж с 1,6%) след „анемичен“ растеж от 0,9% през 2013-а и ускоряване на икономическия растеж с 2,0% през 2015-а година, но под априлската прогноза за повишение на БВП с 2,5% през следващата година.

В дългосрочен план Фондът запазва своята прогноза за повишение на БВП на България с 3,0% към 2019-а година.

Според МВФ в България няма да има инфлацията (индекс на потребителските цени) в края на настоящата година (0,0%) след дефлация от 0,9% през 2013-а, преди инфлацията да се повиши с 1,3% през 2015-а година.

Фондът очаква влошаване на фискалния баланс на България като прогнозира дефицит по текущата сметка от 0,2% от БВП през настоящата година, разширяване на дефицита до 2,3% през 2015-а година и до дефицит от 3,2% към 2019-а година.

МВФ прогнозира понижение на българската безработица през настоящата година до 12,5% от пика от 13% през 2013-а и понижение до 11,9% през следващата година.

В същото време Фондът посочи, че Украйна и страните от Югоизточна Европа (в т.ч. и България) изглеждат особено силно уязвими от потенциален срив в доставките на руски природен газ.

В случай, че има прекъсване на доставките от Русия, това ще окаже най-голямо влияние в Украйна и в страните от Югоизточна Европа, които получава руски газ транзитно през Украйна – в частност, България и страните от бивша Югославия, разчитащи почти изцяло на руски газ и имащи само ограничен достъп до алтернативни газови източници, се посочва в новия есенен доклад „Световни икономически перспективи“ на МВФ. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за МВФ намали прогнозите за икономическия растеж на България