Може ли Гюл да се бори срещу Ердоган?

| от |

Емре Услу, в. „Заман“

Избирането на премиера Реджеп Тайип Ердоган за президент извади от равновесие управляващата партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Изявлението на сегашния държавен глава Абдула Гюл, че възнамерява да се върне в партията роди ентусиазъм сред опонентите на Ердоган и вътре в партията. Но с довода, че е погрешно наличието две личности да изпълняват функциите на председател на партията и министър-председател, Ердоган затръшна портата към властта пред лицето на Гюл.

Някои анализатори са убедени, че Гюл ще стане председател на партията чрез сблъсък с Ердоган. Но това не е възможно. Причината е проста – Гюл не може да се бори с Ердоган. Той няма достатъчно огнева мощ и не може да отговори на начина, по който води битка Ердоган. Някои политолози припомнят факта, че Гюл отправи предизвикателство към бившия премиер Неджметин Ербакан на конгреса на Партията за благоденствие /ПБ/ и допускат, че тази история може да се повтори в рамките на ПСР. Само че те пренебрегват факта, че Гюл беше номиниран от привържениците на промяна, след като Ербакан беше детрониран с преврат на 28 февруари 1997 г. След това Гюл не действаше като водач, който да организира групите, подкрепящи промяната.

Днес обстоятелствата са коренно различни. Гюл трябва да се изправи срещу успешен водач на успяла партия. Освен това Гюл трябва да действа като водач, мобилизиращ групите за промени. Само че тези групи не са така силни, както подобните им, които отправиха предизвикателство срещу Ербакан.

Гюл е в неравностойно положение, що се отнася до подкрепата на медиите. Когато той се бунтува срещу Ербакан, болшинството основни медии подкрепиха групата, искаща промени, и с това му помогнаха да доведе посланията си до всички. Днес Ердоган има тотален контрол върху мнозинството медии. Дори Гюл да реши да се противопостави на Ердоган, би било въпрос на минути Ердоган да го накара да замълчи.

Що се отнася до огневата мощ Гюл не може да се противопостави на Ердоган. Той не може да отвърне на ударите под пояса, с които е известен Ердоган. Хо време на предизборната кампания за местния вот на 30 март Ердоган отсече: „Те са подслушвали и записали Гюл“, с което изпрати послание именно към Гюл. Не е известно дали Гюл е бил подслушван, но като се събере това с твърдението, че Ердоган стои зад скандала с т. нар. секс-запис, сложил край на политическата кариера на Дениз Байкал, твърдението трябва да се възприема като заплаха.

Не мисля, че Гюл е нарушил някакви закони, но е възможно да има записи на незаконни дейности, извършени от близки до него хора.

Носят се слухове, че политическата сцена на ПСР се основава на извън политически дейности. И вече има нанесени удари под пояса срещу Гюл.

Гюл загуби битката за власт в ПСР в деня, в който подписа закона, даващ безкрайна сила на Службата за национално разузнаване /МИТ/ и разшири правомощията й. Този закон промени службата в съответствие с изискванията на Ердоган. И няма никакви гаранции, че МИТ няма да използва изключителната си мощ и имунитет пред закона да събира разузнавателна информация за Гюл. Всъщност свързаните с Гюл намеци показват, че битката няма да се ограничи само до политически раздори.

Въпросът е има ли Гюл някакви шансове?

Най-големият му шанс е фактът, че близки до Гюл са най-успешните министри – като вицепремира Али Бабаджан и Нихат Ергюн, министър на науката, промишлеността и технологиите. Когато, обаче, бъдат отстранени министрите и бюрократите, близки до Гюл, ще останат само хора, които базират на чувствата си своите научни доклади или тези, които се стремят към евтини заговори в полза на свързани с правителството бизнесмени, борещи се за обществени поръчки и т. н.

Ако Гюл иска да има политическа кариера, той трябва да се въздържа от сблъсъци с онези, които нанасят удари под колана на своите съперници. Той трябва да създаде нова партия, която не е опетнен с обвинения в корупция. Това скоро ще го превърне в реална алтернатива на правителството. Това ще бъде най-лесният метод за Гюл …/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Може ли Гюл да се бори срещу Ердоган?