Мозъкът се свива, ако вършим твърде много неща едновременно

| от |

Вършенето на много действия едновременно свива мозъка, твърдят учените, пише в. „Дейли Мейл“.

Ново изследване показва, че мъжете и жените, които често използват различни видове устройства по едно и също време имат по-малко сиво вещество в една важна част от мозъка. „Едновременното използване на мобилен телефон, лаптоп и телевизор, например, може да промени структурата на мозъка“, казват учените от Университета в Съсекс, Великобритания. Частта от мозъка, която се свива, е свързана с контролирането на емоциите.

Учените анкетирали 75 здрави мъже и жени колко често разпределят вниманието си между различни видове устройства. Пример за това е когато човек пише на съобщение на телефона, докато слуша музика и проверява имейла си, или пък когато говори по телефона докато гледа телевизия и сърфира в интернет едновременно. След анкетата мозъкът на доброволците е прегледан със скенер, който показва, че те имат по-малко сиво вещество в област, наречена преден сингуларен кортекс. Различията в характерите на хората също са взети предвид, когато са изготвяни резултатите от изследването.

Престоят още изследвания, за да се докаже, че със сигурност има връзка между изпълняването на различни дейности едновременно и свиването на мозъка. Необходими са допълнителни проучвания, тъй като може да се окаже, че хората с по-малко сиво вещество в предния сингуларен кортекс са по- склонни да използват много устройства едновременно./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Мозъкът се свива, ако вършим твърде много неща едновременно