Москва кани и България в Евразийския съюз

| от |

Освен бившите съветски републики, Руската федерация трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България, смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия „Единна Русия“.

Д.Медведев и В.Путин в Центральном штабе "Единой России"

Според фракцията на „Единна Русия“ в Държавната дума, която е инициатор на срещата, „руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние“ в този съюз, пише „Комерсант“, цитиран от БТА.Руските медии припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложена от премиера Владимир Путин.
Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в „Известия“ през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи „Единна Русия“ да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Новият съюз ще бъде „голяма страна“, продължител на „идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство“, което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов. „Целите на модернизацията“ обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики – днес членки на ОНД, но и с държави, „лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела“.

От „Единна Русия“ засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз.

aDlaMlpqAQk

Налице са „инструменти и исторически аргументи“, за да бъде осъществен „големият проект“ за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочил председателят на Държавната дума Борис Гризлов.
Сред аргументите според него е „общата история на страните“ от постсъветското пространство, а сред инструментите – руският като „език за междунационално общуване“ и „кооперирането в икономиката“.
Той изтъкна, че не става дума за „единна държава“, а за „съюз на суверенни държави“.

Евразийският съюз трябва „да събере не толкова земите, колкото народите и гражданите в единно държавно тяло“, смята посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.
Той предложил създаването на славянски батальон в руската армия, който да включва българи, сърби и представители на други славянски народи, съобщава на сайта си вестник „Новие известия“, като се позовава на агенция Интерфакс.

Той предлага също така Москва „по-внимателно да разгледа“ молбата на „20-те хиляди косовски сърби, пожелали да получат руско гражданство“.
„Очевидно Рогозин не е разбрал или по-скоро не е искал да разбере посланието на косовските сърби. Те не искат да заминат за Русия, а искат Русия да дойде в Косово и да ги защити“, коментира междувременно проф. Предраг Симич.

Дипломатът припомнил и своята идея руският да се нареди сред официалните езици на ЕС. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписи поне в 7 държави от Евросъюза, посочва „Комерсант“.

evraziyskiy-evrosoyuz

„В обозримо бъдеще“ Европейският съюз няма да отвори врати за Русия, а тя самата не би пожелала членство в НАТО. При все това „светът ще се развива в рамките на интеграционни групи“ и бъдещият Евразийски съюз се очертава като нещо „естествено за Русия“, заявил Алексей Пушков, телевизионен водещ и общественик.

Участниците в кръглата маса не разработили конкретни мерки за формиране на новата общност.
Максат Кунакунов, съветник на председателя на киргизстанския парламент, обобщил: „Съюз ще има независимо дали го искаме или не“.
Той цитирал Владимир Путин: „Който не съжалява за СССР, няма сърце, който мечтае да върне СССР, няма глава“.
И добавил от свое име: „А който се съмнява, че ще създадем нов съюз – той е просто глупак“.