Москва и Киев се разбраха за газа

| от |

Русия се съгласи да поднови газовите доставки за Украйна през зимния период, по времена тристранните преговори с посредничеството на ЕС в Брюксел.

Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. С това споразумение се уреждат доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания „Газпром“ и украинската газова компания „Нафтогаз“. Цената на природния газ е определена на 385 долара за 1000 кубични метра.

Подробностите бяха обявени от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и от руския и украински енергиен министър.

Украинският дълг от 3,1 млрд. долара ще бъде уреден на две плащания – едното веднага, а другото в края на годината, заяви анонимен източник от Еврокомисията.

Сделката определя цената на 385 долара за 1000 кубически метра газ за срока на договора, който започва да тече от ноември тази година до края на март 2015 г. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Москва и Киев се разбраха за газа