Москов се отказва от приватизация на болници

| от chronicle.bg |

Здравният министър Петър Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болници. Това каза премиерът Бойко Борисов в парламента. Готвената законова промяна предизвика напрежение сред депутатите, а синдикатите категорично отхвърлиха изваждането на 67 болници от забранителния списък за приватизация, сред които „Пирогов“, „Александровска“, Майчин дом, ИСУЛ, „Св. Екатерина“ и др.

Промените в Закона за лечебните заведения вече одобрени от правителството и внесени в парламента за одобрение, като минаха през ресорните комисии. С тях се изключва единствено възможността за приватизация на спешни отделения от частни инвеститори. Лекари също могат да купят болница, но условието е да участват 51% от тях и да придобият поне 50% от капитала.

Борисов посочи, че здравният министър е поел ангажимент да оттегли този проектозакон и да търси подкрепа във всички други сфери за максимално реформиране на системата. Борисов отбеляза, че разговорите по здравната реформа ще продължат, защото „в рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването.

 
 
Коментарите са изключени за Москов се отказва от приватизация на болници