Москов помоли ЕК за помощ за ваксините

| от chronicle.bg |
За организирането на дебати за осигуряването на задължителни ваксини на общоевропейско ниво призова министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на среща с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис.

Москов запозна Андрюкайтис с проблема с липсата на препарати за имунизация и реимунизация у нас, който се увеличава все повече с времето. Той сподели, че в специално писмо до българското министерство Румъния съобщава, че има сходни трудности и предлага да се търсят общи решения. Министърът обаче изрази скептицизъм относно възможността двете държави да се справят с проблема сами.Основен акцент при разговора с комисар Андрюкайтис беше спазването на препоръките на Европейската комисия към България, както и необходимостта от по-активно участие на здравните министри в процеса на предварителното обсъждане на специфичните за страната препоръки в Европейския съвет.

Експертът по здравеопазване специално подчерта важността на инициативата за удължаване продължителността на живота чрез мерки за намаляване на хроничните заболявания, в която са се включили почти всички европейски държави.Д-р Петър Москов отбеляза, че точно това е и една от целите на реформата в българското здравеопазване и резултатите в тази посока ще бъдат възприети като критерии за успешното прилагане на мерките.

Здравният министър отчете изпълнението на един ангажимент към Европейската комисия, който България отлага вече осем години – приемането на Националната здравна стратегия. Документът вече е в последна фаза на приемане, одобрен е от Министерски съвет и е внесен за гласуване в парламента следващата седмица.

 
 
Коментарите са изключени за Москов помоли ЕК за помощ за ваксините