Монтираха туристически лифт на хълма „Трапезица“

| от |

На хълма „Трапезица“ във Велико Търново е монтиран пътнически лифт, с който туристите ще могат да се качват и да разглеждат забележителностите.

Атрактивното съоръжение е изграден по проект на стойност 4, 6 млн. лв., спечелен от Министерството на културата с финансиране по ОП“Регионално развитие“, съобщи на заключителната пресконференция по проекта Тонка Милева, експерт в Министерството на културата.

Изградена е подпорна стена, монтиран е лифт тип „фуникулер“, както и художествено осветление. Трасето, по което ще се движи съоръжението е с дължина 135 метра и наклон 30 градуса, вместимостта на кабината е за до 25 души, съобщи изпълнителят на проекта инж. Любомир Шербетов.

Лифтът се движи със средна скорост от 1,6 метра в секунда и ще стига от подножието на хълма до върха за по-малко от две минути, уточниха изпълнителите. Той ще бъде част от мащабен проект за превръщането на историческия хълм в туристически продукт и ще бъде въведено в експлоатация след цялостната му реализация, уточни пред журналистите кметът Даниел Панов.

Той посочи, че за укрепването на западната и източната стена на хълма и довършване на инфраструктурата са необходими още 1,5 млн. лв., които са одобрени от правителството и трябва да бъдат отпуснати от републиканския бюджет.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Монтираха туристически лифт на хълма „Трапезица“