Незабравими моменти от световните първенства

| от |

Световните футболни първенства носят слава, успех, сълзи, но и много неочаквани моменти като участието на аматьори, или дванайсет куршума само заради един автогол. Вижте седем исторически момента, от времето на Пеле.


Zinedine Zidane

Скандален край на Зидан (2006)

Един от най-добрите френски футболисти на всички времена донесе Световната титла през 1998 година. След осем години отново имаше възможност да повтори успеха, но не издържа на провокацията на Марко Матераци, който отправи обидни думи за сестра му. Великият Зизу го удари в гърдите заради което след това се сдоби и със статуя, а кариерата му завърши с червен картон на финала в Германия през 2006.

Мач на живот и смърт (1994)

Колумбииците имаха големи очаквания от Мондиала в САЩ през 1994, дори бяха смятани за един от м фаворитите. Но това е тяхното най-мрачно Световно първенство, за което не искат да си спомнят. В първия мач загубиха от Румъния, а за да излязат от групите трябваше да победят САЩ. Капитанът Ескобар си вкара автогол, Колумбийците загубиха с 1-2 и победата срещу Швейцария се оказа недостатъчна. Автоголът на Ескубар му струва живота. Той беше застрелян с 12 куршума на паркинг в Меделин. Там той издъхна в локва от собствената си кръв, изтичаща от надупченото му с 12 куршума тяло. Приятелката на футболиста разказва, че докато е стрелял по него, убиецът Умберто Муньос Кастро е крещял безумно „Гоооооооол“.

Слалома на Марадона (1986)

Кадри от четвъртфиналния мач между Аржентина и Англия от 1986 са били показвани хиляди пъти, а това се дължи само на един човек, Марадона. Аржентинците победиха с 2:0, а и двата гола на Марадона влязоха в историята. Първият беше вкаран с „божията ръка“, а вторият определено е един от най-красивите голове, които сме виждали на Световните първенства.

Най-грубото нарушение(1982)

Франция и Западна Германия изиграха запомнящ се полуфинален трилър, който завърши 3:3, но това остава в сянка. Мачът беше белязън от грубата игра на германския вратар Тони Шумахер, който нокаутира Патрик Батист, който се озова в болница и остана без два зъба. Съдията направи най-погрешното си решение, като не наказа Шумахер, а той се превърна в герой по време на изпълнението на дузпите.

Най- изразителната победа (1982)

Световното първенство в Испания ще бъде запомнено с най-изразителната победа на световни първенства, а това се случи на мача Унгария – Салвадор 10:1. Централно Американската държава е преживяла гражданска война и на Мондиала пристигна с аматьори, които успяха да вкарат поне един гол.

Серията Дино Дзов (1974)

Прочутия италиански вратар запази мрежата си суха 1100 минути, а фантастичната серия бе прекъсната по сензационен начин от 22-годишният футболист на аутсайдера Хаити, Емануел Санон който получавал заплата от 300 долара на месец в националното първенство на страната. Италия победи с 3:1, но Хаити успя да ги изненада и поведе в резултата.

Отборната игра на Бразилия (1970)

На световното първенство в Мексико Пеле става световен шампион за трети път. На финала Италия беше отстранена след 4:1, а точката на меча сложи Карлос Алберто след асистенция на Пеле. За отбелязване е отборната игра на бразилците, които с огромна лекота стигнаха до вратата.

 
 
Коментарите са изключени за Незабравими моменти от световните първенства