Мода за мъже? Да, ама не!

| от |

Знаменитата Коко Шанел е обичала да казва следното: “Обичам модата да излиза на улицата, но не допускам да идва оттам.”
1
След приключилата Седмица на мъжката мода в Лондон, обаче съвсем сериозно се замислям дали “Улицата” ще приеме някои от дизайнерските хрумвания, които видяхме там. Защото, модните творци все повече и повече се надпреварват в екстравагантността, за сметка на елегантността. Съмнявам се, че техните предложения за есента и зимата на 2014-та година ще изкушат дори и най-запалените почитатели на модата – така наречените fashion victims. Но, безспорно, най-притеснителен е набиващият се в очите факт, че феминизацията на мъжката мода продължава със “страшна сила”.

andrea-pompilio

Посланието на Andrea Pompilio е повече от ясно – винаги можете да облечете блузона на приятелката си, който е декориран с изящни лъскави апликации. А, да! И да вземете нейния клъч.astrid-andersen

Целомъдрената Артемида е била изобразявана от древните гърци точно по този начин – с едно голо рамо. Явно от Astrid Andersen са решили, че и Аполоновците също могат да се възползват от идеята.

christopher-shannon

Отчаяният поглед на модела, който дефилира за Christopher Shannon е достатъчно красноречив. Едва ли е нужно да се коментира тази странна приумица, чиято единствена “мъжка” черта е нейният цвят.

comme-des-garc3a7ons

Да, аз също бих искал да съм със скрито лице, ако ми се наложи да облека тази пола-панталон на Comme des Garçons.

j-w-anderson

Всъщност, този тоалет би могъл да се появи на улицата. По-точно – на столичния булевард “Христо Ботев”. Пърхащите по него травестити, със сигурност, ще са очаровани от тази идея на J.W. Anderson.

junya-watanabe

Тоалетът на Junya Watanabe напомня за магазини от типа Second Hand. Но дори и там, човек би могъл да съчетае нещата с повече вкус, а и след това да зашие еднакви копчета върху сакото си. Що се отнася до комбинацията между различните оттенъци на синьо, кафяво и розово – тук Музата на Модата със сигурност е прерязала вените си.

ktz

Да постигнеш еклектика в модата, а и не само в нея, е изключително сложно. Повечето пъти вместо нея се получава пълен и непоправим кич. Както в този случай, който носи марката KTZ.

moncler-gamme-bleu

А дали Moncler Gamme Bleu не са сметнали, че им се налага да направят костюм за яйцето Хъмпти-Дъмпти в някоя ужасяваща версия на екранизация за Алиса, в която тя попада в света на модните чудеса?

rick-owens

Нещо средно между Жана д’Арк, наричана още Орлеанската Дева, монахиня в принудителен отпуск и руска крепостна селянка. Добре е, че поне цветът на този тоалет на Rick Owens не е черен, защото тогава даже нямаше да се колебая дали сравнението е подходящо.

sibiling

Ох, на баба Sibiling, внученцето сладко! Какви хубави гащички и пуловерче ще ти изплета на една кука! Че даже ще ти подаря и старата си кожена яка, за да не ти е студено, миличко!

walter-van-beirendonck

Тоалетът на Walter Van Beirendonck е подходящ за ексцентриците от дуото Pet Shop Boys. За съжаление, по подобен начин, те се обличаха през миналия век.

yohji-yamamoto

С истинско нежелание ще включа и Yohji Yamamoto към тази “представителна” извадка. С тази пола, съшита сякаш от стар чувал, изключително талантливият японец също се е присъединил към този хор на странността, която лъха от видяното по-горе.

ТУК може да видите още от Марио Трифонов

 
 

Рецепта за чипс от сладък картоф

| от chronicle.bg |

В днешната си рецепта Росица Гърджелийска предлага нещо здравословно като мезе за бирата.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

 

Нужни продукти:

3 сладки картофа
6-7 с.л. олио
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер

чипс от сладък картоф роси

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор.

Разбъркайте олиото със солта, черния и червен пипер.

В няколко по-големи тави сложете фолио и го намажете с малко мазнина.

Нарежете картофите на тънки филии и ги подредете в тавите.

Намажете ги с олио и ги хвърлете във фурната за около час.

Внимавайте да не изгорят, ако трябва малко намалете фурната.

Имайте предвид, че ще станат хрупкави, когато изстинат.

Извадете ги, преместете ги върху решетка да изстинат и ги поднесете с ваш любим сос. Аз бих се спряла върху сос барбекю или крема сирене.

И не забравяйте да охладите бирата преди да поднесете мезето.

 

 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!

 
 

Холокостът през погледа на седмото изкуство

| от Дилян Ценов |

 Един милион дрехи, 45 000 чифта обувки и седем тона човешка коса – това заварват съветските войски, когато освобождават най-големия нацистки концентрационен лагер – Аушвиц-Биркенау. Това се случва на 27 януари 1945 г. Поне 1 милион души намират смъртта си там.

Общо 6 милиона убити евреи – това е равносметката за Холокоста, която става ясна едва след края на Втората световна война, когато се разбира за действията на нацистите през изминалите години.

Холокостът – геноцидът над различните, онези, които са родени на неправилното място в неправилното време. На 24 април Израел почита паметта на 6-те милиона еврей, цигани, комунисти, хомосексуални и други, които стават жертви на най-голямото зверство, което съвременната ни история познава.

Не е учудващо, че изкуството и до днес обръща поглед към тези събития, за да напомни за ужаса под една или друга форма. Нито е странно как киното успява да създаде шедьоври в тази посока. Невинаги е ясно каква е причината филмите, в чийто сюжет присъства Холокоста, да са толкова добри. Може би една от причините е в мащаба на самата трагедия – тя може  да накара човешката природа да пробие познатите граници.

Именно тези филми ни доближават до истината, която се е случила там – във всички онези „бани“, във всички онези места, „където отиваме да работим“…

Отричан или не, преувеличен (както някои противници го описват) или истински, този геноцид съществува. Съществува и то по начин, който никога няма да избледнее и да се забрави. И макар някои да казват, че темата е преекспонирана в света на киното, то Холокостът продължава да вълнува.

Има ли значение дали са засегнати шест милиона души или един единствен пианист, майка с две деца, момче с раирана пижама, или семейство с малко момче, което има рожден ден? Кое определя едно действие като недопустимо – мащабът или самата природа на действието? 

Може би денят  е подходящ да си припомним как Холокостът е представен в киното. Вижте едни от най-въздействащите заглавия по тази тема в галерията горе.

 
 

Крис Прат вече има звезда на Алеята на славата

| от chronicle.bg |

Звездата от екшъни Крис Прат получи звезда на Холивудската алея на славата, съобщи БТА.

Прат дойде на церемонията заедно със съпругата си Ана Фарис и сина им Джак.

„Имах добри родители, които ме възпитаха да почитам другите – каза 37-годишният актьор. – Не бяхме богати, но в семейството ни винаги имаше много любов. Аз съм вярващ и смятам, че някои неща са дар от Бога.“

Сред присъстващите на церемонията знаменитости бяха Зоуи Салдана, Дейв Батиста и Майкъл Рукър, които му партнират в сагата „Пазители на галактиката“.

Прат благодари на режисьора Джеймс Гън, който му повери главна роля в „Пазители на галактиката“ и на студиата „Марвел“, филиала на „Дисни“, задето даде шанс на дебеличък по онова време актьор, който до този момент бе известен най-вече с ролята си в сериала „Паркове и отдих“.

Впоследствие Прат се превърна в търсен в Холивуд екшън актьор. Сред по-известните филми, в които се е снимал, са също „Враг номер едно“, „Джурасик свят“, „Великолепната седморка“, „Пасажери“.