Младите гърци сменят СИРИЗА със „Златна зора“

| от Webcafe.bg, по Reuters |

По-голямата част от ръководството на младежката СИРИЗА е пред напускане, а междувременно най-популярната партия след младите хора в Гърция е неонациската „Златна зора“, чийто лидери и привърженици бяха разследвани за побои срещу бежанци.

Вече има мнозина напуснали, които са разочаровани от управлението на бившия премиер Алексис Ципрас, най-вече заради споразумението за трета спасителна програма с тройката кредитори в размер на 86 милиарда евро в замяна на тежки реформи и приватизация.

Ципрас не удържа популистките си обещания, че ще спре унизителната програма „пари срещу реформи“, а по-рано бе бламиран от 30-тина свои депутати и министри при ключовите гласувания. Стигна се до ремонт на кабинета, а след това до свикване на предсрочни избори, с оставка „по морални причини“ от страна на Ципрас.

Разочарованието сред младежите е толкова голямо, че на практика „комсомолската“ организация на СИРИЗА вече не съществува, твърдят бивши нейни членове.

В официално съобщение, подписано от отделни членове на младежката СИРИЗА, се казва, че партията е „банкрутирала“ и те нямат да гласуват за нея. Организацията не може дори да проведе заседание, тъй като няма мнозинство при заседанията от общо 71 души.

„За съжаление, ние загубихме това поколение заради спасителните програми. Хората в 20-те си години, за съжаление, ще отидат в чужбина“, заяви през август Ципрас в телевизионно интервю – именно това е преляло чашата на търпението за комсомола на СИРИЗА.

Към момента СИРИЗА се е изравнила с консерваторите от Нова демокрацията – и двете партии събират по около 27 на сто обществена подкрепа. Други проучвания дават крехка преднина на десницата, което не отговаря на плановете на Ципрас да получи по-голямо мнозинство на предсрочните избори на 20 септември.

Анализатори очакват отлив на гласове за СИРИЗА и така „лесната победа“ на Ципрас всъщност ще се окаже много трудно изпитание. Когато той дойде на власт през януари, младежите изиграха основна роля, провеждайки директна предизборна кампания по улиците. Самият Ципрас е най-младият премиер на Гърция.

Същевременно младежите са сред най-силно засегнатите от кризата и безработицата в страната. Почти половината от възрастовата група 15-24 години са без препитание, с което Атина е лидер в ЕС.

Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за Младите гърци сменят СИРИЗА със „Златна зора“