Митническият съюз, предложен на Украйна – опит на Русия да запази сферата си на влияние в постсъветското пространство

| от |

655-402-putin

Москва, Елеонор Дерми и Олга Ротенберг от Франс прес

Митническият съюз, в който Русия се опитва да привлече Украйна, е зародиш на проект за Евразийски икономически съюз между бивши съветски страни, на който много държи руският президент Владимир Путин.

Идеята за съюз между бивши съветски партньори дълго време бе потънала в забрава, но бе извадена на преден план от руския лидер, който през 2005 г. определи разпадането на Съветския съюз като „най-голямата геополитическа катастрофа“ на 20-и век.

Няколко предишни инициативи бяха довели само до ограничено сътрудничество, но през 2010 г. влезе в сила Митническият съюз между Русия, Беларус и Казахстан и това беляза нов етап във волята на Москва да възстанови влиянието си сред бившите си съюзници.

Още повече, че през 2011 г. руските власти обявиха намерение до 2015 г. да превърнат тази чисто митническа структура в Евразийски икономически съюз, към какъвто призовава Владимир Путин.
Путин подчерта пред в. „Известия“ необходимостта от „модел на силно и наднационално обединение, способен да се превърне в един от полюсите на съвременния свят“.

„Митническият съюз ясно се възприема от Русия като основно средство за преобразуване на постсъветското пространство“ чрез предлагане на алтернатива на ЕС, коментират в изследване от 2012 г. експерти от научния център Чатъм хаус.

„Русия иска да се противопостави на ЕС, искаме да запазим сферата си на влияние и да не оставяме близки до нас страни да се включат в тази на ЕС“, заяви Алексей Макаркин от московския Център по политически технологии.

През септември Кремъл удържа победа като убеди Армения, която дотогава се надяваше да сключи споразумение за свободна търговия с Брюксел, да се присъедини към Митническия съюз, което носи важни икономически преимущества.

Русия не закъсня да благодари на съюзника си като го освободи от 30-процентното мито, което дотогава оскъпяваше арменските покупки на руски петрол и като му даде преференциални тарифи за закупуване на въоръжение и природен газ.

Малката бедна централноазиатска република Киргизстан също изрази намерение да влезе в Митническия съюз.

За Москва обаче големият залог е Украйна – страна с 46 милиона души население, истински индустриален потенциал и пряка граница с ЕС, отбелязва Алексей Малашенко от руския клон на Центъра Карнеги.

„Без Украйна Евразийският икономически съюз ще изглежда непълен, докато присъствието ще промени формата му. С Украйна той ще е истински международен съюз“, смята той.
На това и се дължи яростната борба, която води Русия, за да задържи Киев под свой контрол.
Украинските власти дълго време отблъскваха опитите на Москва по тази тема, но влошилата се икономика промени обстоятелствата.

Тогава Русия изигра картите си, от заплахи за ответни мерки в случай на по-тясно интегриране с ЕС до привлекателни предложения в противния случай.

Тази тактика бе разкритикувана от украинската опозиция, която в събота обвини президента Виктор Янукович, че продава страната си на Русия. Според някои слухове той се съгласил за влизане в Митническия съюз, но те бяха отречени както от Киев, така и от Москва.

В статия, публикувана няколко дни преди това във в. „Файненшъл таймс“ бившият украински прозападен президент Виктор Юшченко обвини Русия, че иска „да възстанови съветския модел чрез привидно безобидни проекти Митническия съюз и общото икономическо пространство“.

В действителност „тези структури нямат нищо общо с икономическа интеграцияи трудно може да се определят като партньорство. Целта им е само една: да прехвърлят държавния суверенитет към Русия и да се унищожат конкурентноспособни индустрии в нейно съседство“, писа той. /

 
 
Коментарите са изключени за Митническият съюз, предложен на Украйна – опит на Русия да запази сферата си на влияние в постсъветското пространство