Мистерията около смъртта на пеликанът Петрос, талисманът на остров Миконос

| от | |

Знае се отколе, че около смъртта на известните витае мистерия и загадка. Тя често бива обвита в легенди и митовe, а те имат една единствена цел, да я направят по-бляскава, героична и тържествена и отличителна.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Petros the Pelican, Mykonos, Greece

Да не бъде толкова прозаична и обикновена, защото иначе, къде изчезва цялото величие? Нещо подобно се е случило и с Петрос – пеликанът символ и талисман на култовия гръцки остров Миконос. Любимата на милиони туристи от цял свят птица и може би най-известният пеликан в света.

Историята научил от един приятел, грък от Атина, който от години живее в България. Често пием кафе по обяд и си говорим за различни неща, в повечето случаи весели историйки. Този път стана приказка за Миконос и моят приятел ме попита, дали съм чувал за пеликанът Петрос. Казах му че да и той пак ме попита, дали знам как е загинал? Отговорих му че нямам понятие и той тогава ми сподели, че всъщност, горкият Петрос (пеликанът) умрял, изнасилен от тъмнокож турист. И аз и барманът го погледнахме втрещени и решихме, че Нико си прави майтап, както обикновено. Човекът обаче, беше готов да се закълне, че казва самата истина и дори е чел някъде из медиите тази история. Проблемът беше, че случката е от 1985-а година и трудно може да се докаже.

800px-Mykonos_Pelican
Като потърсите из интернет пространството информация за Петрос, научавате, че всъщност пеликанът е бил открит ранен от рибар и в последствиe, излекуван, той свикнал толкова с хората, че си останал да се мотае из острова и се превърнал в световна атракция за милионите посетители и туристи от цял свят. Пише и разбира се, че Петрос намерил смъртта си, сгазен от невнимателен шофьор и с това приключва официалната и достъпна информация. Ние обаче потърсихме обстойно, включително и на гръцки, източници за алтернативната легенда. До тук е така да се каже „политически коректната” информация за кончината на пеликанът. И тогава, нещеш ли, попаднахме на следното в гръцки сайт:
„Някои казват че Петрос е починал, на 2-ри декември 1985 година, блъснат от кола, други обаче твърдят, че пеликанът е загинал, изнасилен от пиян турист през 1986 година.” Нататък, четейки човек от източника, разбира че всъщнот Петрос не е един пеликан,а поредица от пилета, наречени с това име, които са замествали предшественика си след смъртта му и са взимали неговото име. Пеликанът е бил толкова популярен и толкова добре действал на бизнеса, че когато загинал, местните решили да се обзаведат с нов, който пак се казва Петрос и така нататък.
Може би местните са се срамували да споделят истинската причина за фаталния край на Петрос, унижен и обезчестен. Това би предизвикало погнуса и туристически отлив от острова. Нас лично не ни учуди, защото Миконос е известен с разпищолените си нрави и човешката поквара, прииждаща от цял свят. Тогово именно, авно някой е решил до му припише по-скромна е къде по-приемлива и политически коректна смърт.

Каквато и да е истината, мир на праха на Петрос. На един от многото, защото поредният пеликан с това име е там и очаква лигавите туристи.

 
 

И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

| от в. "Сега" |

През последната седмица новостите в света на българската песенна култура бият като барабанен огън.

Социалните мрежи се възпалиха и кипнаха първо на почва Издислав и Фики Стораро, сега естетите и меломаниаците анализират Гери-Никол и новата й песен. Стръвта, на която кълват възмутените и вдъхновените, е рефренът: „яката дупара – кой ще я бара?“

Общо взето на Шопенхауер му е все тая, ама само Шопенхауер ли е естет на тоя свят? Едно магаре ли се казва Марко? И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

***

Неслучайно на български основният офис на една компания се нарича седалище; и по-рядко – главен офис. У нас е по-важно да имаш дупара, нежели глава. Това е видимо и при други идиоми. На английски се казва – „трябва да имаш черва за еди-какво си“ (to have guts); на български за същото казваме – „трябва да имаш дупе“ (или евентуално топки). В дупарата сме куражлии!

***

Българо-македонският фолклор пази различни бивалици и небивалици с такава постройка: една работа се върши или с пари, или с дупара; пари нема – действайте.

***

В днешно време обаче има лидери едновременно с голяма и щедра дупара, но и приказно богати. От двете страни на един шпигел имаме две прекрасни корпулентни дупари. И не са стиснати – особено едната! Много обича да дава. На народа дава, но и на заслужили дупари дава – предимно обществени поръчки.

***

Благоразумието и прагматизмът ни учат: ако искаш мира, стой си на дупарата и кротувай! Но един неблагодарен дупарин пиян на мотика изрече непристойни и клеветнически думи за приключенията на Голямата дупара в Симитли.

***

Напънала се планината и родила мишка. Напънала се дупарата…

***

Дянков щеше да пляска дупарата на руската мечка. В действителност отиде и целуна пръстена, с извинение – влезе в управлението на голяма руска банка и икономически институт. На това му се вика дупара с две лица, казано на изящен език – това е стилът на Двуликия Анус.

***

И Христо Ботев е писал за Musculus gluteus maximus, но с ето такива възрожденски думи:

„Отзад кир Михалаки беше някак по-деликатен: вратът му – като талията на свинята, гърбът – като табашки кош, а под гърба – кръгла манастирска трапеза.“

Текстът е публикуван във в. „Сега“. 

 
 

Първи поглед към Game of Thrones 7

| от chronicle.bg |

Зимата дойде, но Game of Thrones 7 – не. Новият сезон на култовото шоу ще се появи на малкия екран отново едва през лятото на 2017 г,. Ако дотогава има половин година, то това не значи, че по сериала не се работи. Вече може да видите и първи кадри от онова, което ни очаква.

Те се появяват в кратко видео на HBO за онова, което да очакваме от канала през 2017 година. Въпреки че виждаме само няколко кадъра от сериала по книгите на Джордж Р.Р. Мартин, те ни дават яснота за едно – зимата идва и тя е сезонът на Старките.

Вижте видеото за сериалите, които ще гледаме през 2017 година, в галерията – кадри от GoT7. Кога последно сте виждали Аря на кон?

 
 

Най-вероятният ден да бъдете зарязани от партньора наближава

| от chronicle.bg, по БТА |

Най-вероятният ден, в който може да бъдете зарязани от партньора наближава и той е 11 декември.

Тази неделя е набедена за най-фатална от статистиците, които внимателно анализирали думата „раздяла“ в постовете и статусите във Фейсбук. Съществуват различни теории относно това на какво се дължат тези разлъки.

По-стиснатите люде си дават сметка, че не си заслужава да се хвърлят пари на вятъра за подаръци за човека, с когото не са сигурни, че ще продължат. Други пък предпочитат скъсването на отношенията пред това да представят човека до себе си на семейството. Но не трябва да изключваме и влиянието на стреса – периодът около коледните и новогодишните празници е особено напрегнат и на мнозина не им издържат нервите.

Много тлеещи конфликти излизат наяве и от това страда любовната връзка. Ако все пак двойките преодолеят фаталния 11 декември, да не мислят, че всичко им се е разминало. Разлъките на Коледа и на Нова година намаляват, но рязко скачат през пролетта, предупреждава таблоидът.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.