„Мисията възможна“ по Камерън

| от chronicle.bg |

Британският премиер Дейвид Камерън поиска референдум за членството на страната в Европейския съюз. Той настоява вота да се проведе преди края на 2017 година. Министър-председателят определи решението, което ще вземат британците като „най-важното в нашите животи”.

Референдумът може да се проведе през юни 2016 година, ако другите държави-членки на Европейския съюз се съгласят с предложенията за реформи, които Дейвид Камерън ще представи на Европейския съвет през декември, съобщава още Ройтерс.

Причината британското правителство да бърза толкова много с референдума е очакваната нова миграционна криза в Европе през лятото на 2016 година.

Ако Европейския съюз не се съгласи с предложените от британското правителство промени, то консерваторите се канят да подкрепят кампания за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Ако не можем да стигнем до споразумение и ако британските опасения не бъдат чути, което не вярвам, че ще се случи, тогава ще трябва да помислим отново дали Европейския съюз е правилното място за нас”, заявява Камерън в обръщение, цитиран от Ройтерс. Великобтирания е част от блока от 1973 година. Социологическите проучвания сочат, че по-голямата част от британците засега подкрепят оставането не страната в общността. Заради бежанската криза, обаче, негативните настроения към еврообщността се увеличават и броят на на противниците на членството нараства.

В тази връзка едно от исканията на Дейвид Камерън е да се поискат ограничения за социалните добавки, които имигрантите от ЕС получават през първите 4 години от пребиваването си. Затова и правителството иска по-големи права за Камарата на общините, за да могат те да отхвърлят контролират интеграцията на чужденците.

Камерън е подготвил 4 предложения за европейските лидери. Той настоява за защита на единния пазар на Великобритания, увеличаване на конкурентноспособността чрез намаляването на „тежестта” на бюрокрацията, освобождаване на Великобритания от „все по-тесния” европейския съюз и укрепване на националните парламенти, както и ограничаването на достъпа на мигрантите от ЕС до пазара на труда и данъчните кредити.

Предложенията на Камерън бяха наречени „разочароващо неамбициозни“ от консерватора Тори Лорд Лоусън. Премиерът обаче му отговори, че реформите в ЕС са „мисията възможна“, въпреки че трябва много упорита работа, за да се стигне до реализирането им.

 
 
Коментарите са изключени за „Мисията възможна“ по Камерън