Мирът е виновник за икономическата криза

| от |

Към всички фактори, които са виновни за бавния растеж на икономиката, беше добавен още един, а именно глобалният мир.


Въпреки, че по света постоянно има „военни огнища“ (Ирак, Южен Судан, Сирия …) всички те избледняват, когато бъдат сравнени с десетките милиони души, убити през първата половина на 20 век, дори и войната във Виетнам има много повече жертви отколкото всяка друга война, в която участва голяма държава.

„Въпреки че звучи нелогично, но нарастващата миролюбивост по света прави постигането на високи нива на икономическо развитие по-малко спешни, а с това и по-малко вероятни. Този възглед не твърди, че войните подобряват икономиката, разбира се, че сегашните конфликти носят смърт и унищожение. Твърдението също се различава от Кейнсианският аргумент, че подготовката за война увеличава държавните разходи и намалява безработицата. Но самата вероятност за война фокусира вниманието на правителствата на вземане на правилни решения – независимо дали това е за инвестиране в наука или либерализиране на икономиката. Този фокус завършва с подобряване на дългосрочните проспекти на нацията „, пише Тайлър Коувен за Ню Йорк Таймс.

Като пример той посочва ядрената енергия, компютрите и съвременните самолети, всички изобретения открити под натиска на американското правителство жадни за победа срещу Оста, а по-късно и по времето на Студената война. На САЩ са им били необходими 6 години, за да се стигне до функционираща атомна бомба, като проектът започва от нулата. В пика, за проекта се отделят 0,4% от общия икономически продукт на страната. (Интернет е направен, за да свърже всички ядрени обекти в САЩ).

В книгата „War! What Is it Good For? Conflict and the Progress of Civilization From Primates to Robots. професорът по история от Станфорд, Иън Морисън, посочва редица примери, като Римската империя, европейските държави по време на Ренесанса и съвременните Съединени американски щати, има доказателства, че подготовката за война увеличава броя на технологичните изобретения и носят в по-голяма степен, социален ред.

В друга книга, „War and Gold: A 500 Year History of Empires, Adventures, and Debt“, авторът Кваси Квартенг също дава подобен аргумент. Според него финансите, които са необходими на властта за водене на войната помагат в разработването на парични и финансови институции, които подпомагат растежа на Запада.

И въпреки всички тези „про“ аргументи за война, Коувен коментира, че днес сметките са различни.

„Каквото и да са икономическите ползи от потенциален конфликт действителността е различна. Технологиите са станали много по-разрушителни, така че голяма война би довела до по-голяма катастрофа от преди. Поради това големите войни стават по-малко вероятни, но също така е възможно да се допусне, че ще има икономически кризи.

„Животът в свят на мир и 2% ръст на БВП има някои големи предимства, които не получаваш в свят с растеж на БВП от 4% и повече военни жертви. Икономическият застой може да не е нещо много впечатляващо, но това е нещо, което нашите предци не са могли да изживеят. Истинският въпрос е дали можем да направим нещо по-добро, и дали световното разпространение на мира е само временен балон, който чака да бъде спукан“ пише Коувен. @tylercowen.

 
 
Коментарите са изключени за Мирът е виновник за икономическата криза