Министрите на Трюдо: Защото е 2015-та

| от chronicle.bg |

Новият премиер на Канада Джъстин Трюдо представи преди ден правителството си, което встъпи в длъжност. Това със сигурност е най-шареният кабинет, в който се постига пълно равенство между мъже и жени – 15 на 15.

На въпроса „Защо“ Трюдо отговаря: „Защото е 2015 година“.

Повечето министри са на възраст под 50 години. Целта на разнообразния екип е да представи както промяна в поколението, така и да представи разнообразието на Канада. Сред новите министри има предприемачи, наследници на емигранти, журналисти, бежанец от Афганистан, сикх, трикратен параолимпийски шампион, космонавт.

Джъстин Трюдо пое управлението на Канада след церемония, която скъса с традицията на досегашното консервативно управление. По време на церемонията беше допусната публика.

Харджит Саджан, бивш полицейски детектив и ветеран с опит от три военни мисии в Афганистан, днес положи клетва като министър на отбраната на Канада, предаде Ройтерс. Под негово ръководство ще се осъществи очакваната промяна във военния ангажимент на Канада в битката срещу екстремистите в Сирия и Ирак.

Новият премиер Джъстин Трюдо вече заяви, че иска да прекрати канадските въздушни удари в региона и да ги замести с предоставянето на хуманитарна помощ.

Роден в Индия, избран в парламента за първи път на изборите миналия месец, Саджан е типичен пример за по-младия и по-разнообразен кабинет, който Трюдо се стремеше да състави. Саджан е подполковник от въоръжените сили на Канада и е служил в Кандахар (Афганистан) и Босна и Херцеговина.

Той е първият сикх, станал командващ офицер в Канада, и е получил редица награди, сред които Орден за бойни заслуги. Бил е полицай във Ванкувър 11 години, работил е като детектив в звено за гангстерска престъпност.

 
 
Коментарите са изключени за Министрите на Трюдо: Защото е 2015-та