Министър Дончев: Има картел на пазара на горивата

| от chronicle.bg |

„На пазара на горивата стават нередни неща, но картел трудно се доказва. Надявам се Комисията за защита на конкуренцията да направи безпристрастен анализ и да каже има ли картел или не.”Това заяви по Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

От представена графика за цените на горивата стана ясно, че България има едни от най-необяснимо високите цени на горива в Европейския съюз.

В Полша е страната, където литър бензин се търгува за 40 евроцента, а с месечната си заплата един поляк може да закупи 1500 литра гориво. В Дания, където бензинът е най-скъп, с едномесечно възнаграждение датчанинът може да си купи 4500 литра бензин. В България с месечната си заплата може да купи едва 500 литра гориво.

„Картел трудно се доказва, вероятно не се уговарят в петък вечер. Но не картелът е единственият проблем. Много е важно да знаем дали в резервоара на нашия автомобил е налято гориво като качество и количество, за това, за което сме си платили.”, обясни ситуацията вицепремиерът Томислав Дончев.Той обаче не оспори твърденията на шефа на „Митници“ Ваньо Танов, че е сигурен в съществуването на картел, обяснявайки, че най-вероятно Танов разполага с достатъчно информация и доказателства, за да говори така категорично.

 
 
Коментарите са изключени за Министър Дончев: Има картел на пазара на горивата