Милиони жени протестираха срещу Тръмп

| от chronicle.bg |

Милиони жени по целия свят протестираха, след като Доналд Тръмп се закле като 45-ия президент на САЩ.

Многохилядни протести имаше в Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия. Жени от целия свят се обединиха в „Походът на жените”, като най-многоброен бе протестът във Вашингтон.

Според данни на организаторите над 500 000 души – основно жени, заедно с мъже и деца – присъстваха на протеста в столицата на САЩ.

На похода във Вашингтон се появиха и множество известни лица като Джулия Робъртс, Шер, Мадона, Ема Уотсън, Скарлет Йохансон, Маги Грейс и Иън Маккелън.

Полицията в Лос Анджелис съобщи пред „Ел Ей таймс“, че участниците в протеста там са около 500 000, съобщава Ройтерс. Певицата Майли Сайръс и кметът Ерик Гарсети вървяха след челна група от жени на мотоциклети, облечени в черни кожени дрехи. Протестът във Вашингтон събра повече хора, отколкото церемонията по заклеването на Тръмп като 45-ия президент на САЩ.

1

Мирно шествие имаше и в Торонто, като участниците се събраха пред кметството и отидоха до американското консулство под наблюдението на полицията, която изчислява броя на участниците на между 10 и 13 хиляди души.

Няколко хиляди души, включително много американци, живеещи във Франция, се събраха пред Айфеловата кула в Париж. Те пееха и носеха плакати с надписи като „Наблюдаваме ви, г-н Тръмп“ и „С нашите сестри във Вашингтон“.

Десетки хиляди хора участваха в мирен протест и на площад Трафалгар в Лондон. Неколкостотин демонстранти затвориха за движение четирите ленти на централния булевард през американското посолство в Мексико. Те носеха плакати с надписи като „Момичетата просто искат основни права“.

 
 
Коментарите са изключени за Милиони жени протестираха срещу Тръмп