Мигрантите в клопката на Балканите

| от chronicle.bg |

Няколко хиляди мигранти, сред които и малки деца и бебета, са блокирани на границите на Балканите в студ и влага, докато възможностите им за предвиждане напред намаляват, пише BBC.

Хиляди прекараха нощта на границата между Хърватия и Словения.

Агенцията за бежанци на ООН коментира липсата на основни консумативи на границата, а пътищата през Западните Балкани са прекъснати заради правителствените рестрикции.

Стотици хиляди мигранти, предимно от Сирия, Африка и Афганистан, се придвижват от Турция през Балканите в опит да стигнат до Германия, Швеция и други държави от ЕС.

През почивните дни обаче Словения реши да наложи ограничение на броя преминаващи през нейните граници, в отговор на новата политика, възприета от Австралия, за намаляване на броя влизащи в нейната територия имигранти – нещо, което Виена отрича. По-рано Унгария също затвори границата си към Хърватия заради мигрантския поток.

Над 10 000 мигранти в момента са блокирани в Сърбия, откъдето не могат да продължат към Хърватия. Не им достигат храна, одеала и много други неща, включително жизнено важни лекарства.

Около 500 души прекараха нощта на хърватско-словенската граница под навеси. Близо 2 000 други останаха да спят във влак, задържан на хърватската граница.
Властите са им предложили да останат временно в Хърватия или да се опитат да стигнат до Словения. Хърватските власти поискаха Словения да започне да приема 5 000 мигранти дневно, но страната се съгласи да приема само половината.

Вътрешният министър на Словения Бостян Сефич аргументира решението с факта, че Австрия се е съгласила да приема само по 1 500 души на ден. Той посочи, че страната му „не може да приема неограничен брой мигранти, ако знае, че те не могат да продължат по пътя си“.

Австрийските власти от друга страна твърдят, че ще продължат да приемат мигранти от Словения и отричат да има наложен лимит на броя им.

Унгария затвори границите си със Сърбия и Хърватия от съображения за сигурност, като с този ход принуди хиляди мигранти да се насочат към Словения. Германия от друга страна приветства сирийските бежанци с добре дошли и с това създава вътрешнополитическо напрежение.

Националистическата Пегида, която се обяви срещу имиграцията, организира протест в Дрезден, на който очаква да дойдат десетки хиляди души, противници на имигрантския проток.

 
 
Коментарите са изключени за Мигрантите в клопката на Балканите