Между глада и гурмето

| от | |

Альона Нейкова

Световният ден на прехраната – 16 октомври, няма как да се нарече празник. Отбелязването му цели да напомни на хората за глобалния проблем на глада, застрашаващ планетата, който на места, уви, е и напълно реален. Въпреки многобройните твърдения на специалисти, че на Земята има достатъчно продукти, за да се изхрани цялото й население, не всички имат достъп до тях. Най-вече заради факта, че не се разпределят и не се съхраняват правилно.
Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) на боклука отива една трета от произведената на планетата ни храна – около 1,3 млрд. тона. Само в Европа и Северна Америка се изхвърлят 220 млн. тона продукти. А средностатистическият жител на индустриално развита държава за година праща на сметището 95-115 кг отпадъци от масата си.

Нали го знаете вица, разкриващ как клиент пита продавач в квартален магазин: „Имате ли сирене Рокфор?“ „Какво представлява?“ – недоумява собственикът на бакалията. „Това е вид мухлясало сирене“ – разкрива на свой ред ценителят на гурме специалитетите. „А, така кажи! – отдъхва си продавачът. – Сирене Рокфор нямам, но имам салам Рокфор, хляб Рокфор, картофи Рокфор…“

Именно такива продукти отиват на боклука заради, общо взето, недобра организация. Лошото е, че близо 44% от „хранителния боклук“ са плодове и зеленчуци. Според експерти това се дължи на лъжовните представи за това как точно трябва да изглежда храната. Установено е, че в един японски ресторант например се изхвърлят до 50 кг суши на ден – не било „безупречно“. А във Франция на сметището се въргалят тонове испански „прекалено узрели“ портокали.

Проблемите с глада и унищожаването на годни за ядене продукти не са от вчера. И никой не очаква те да се решат за един ден. Но пък може поне да опитаме да спасим от боклука храната, която самите ние купуваме. Не е трудно – просто трябва да спрем да се презапасяваме.

 
 

Оскари 2017: Фаворитите на Chronicle

| от |

89-тите награди „Оскар“ ще бъдат раздадени тази неделя вечер в Лос Анджелис и ще закрият официално големия награден сезон, който започна още в края на миналата година. Най-добрите сред най-добрите в киното ще напълнят Кодък Тиатър, за да могат още пък по-добрите сред тях да се окичат със злато.

И тази година, подобно на миналата, номинации за „Оскар“ предизвикаха полемика. Ако миналата година това бяха прекалено белите актьори и режисьори, номинирани в най-важните категории, сега впечатление прави засиленото участие на афроамериканци. Нормално е хората да се чудят дали причината за толкова много и еднообразни номинации, не се случва не заради доброто старо седмо изкуство…

Но ние няма да се занимаваме с това днес. Избрали сме да правим нещо по-забавно, а именно да кажем кои са нашите фаворити в 8 от най-важните и комерсиални категории. В галерията горе.

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси

 
 

Ед Шийрън остава номер 1

| от chronicle.bg |

Британският изпълнител Ед Шийран продължава да доминира в британската класация за сингли, като зае първото място за седма седмица с „Shape of You“, съобщи БТА.

Певецът заемаше двете първи места в класацията за сингли пет седмици, но през миналия уикенд песента „Castle on the Hill“ слезе от второ на трето място. Сега той си върна второто място с „How Would You Feel“, измествайки „Human“ на Раг ен Боун Ман на трето място. „Castle on the Hill“ вече е на четвърто място.
„Chained to the Rhythm“ на Кейти Пери е на пето място.

В класацията за сингли певецът Раг ен Боун Ман е на първо място втора седмица след двойната си победа на наградите БРИТ, на които той спечели отличията за пробив и „Изборът на критиците“. На второ място е Ейми Макдоналд с „Under Stars“. Трети е Райън Адамс с „Prisoner“.

Челната петица в британската класация за албуми се допълва от „Divide“ Ед Шийран и „25“ на Адел.

 
 

14 кинодейци на косъм от „голям шлем“

| от chronicle.bg |

Няма по-голямо постижение в Холивуд от това да получиш статуетка на четирите най-големи церемонии. Става въпрос за Еми, Грами, Оскар и Тони (EGOT).

С такава висота могат да се похвалят хора като Лайза Минели, Упи Голдбърг, Барбара Стрейзънд, „Магьосникът от Оз“ и други.

Ние събрахме 14 личности, които са на косъм, само на една награда разстояние от постигането на „голям шлем“ в кино индустрията.