Метрото на Северна Корея

| от |

Едва ли сте очаквали един от най-красивите метрополитени да се намира в Северна Корея.

1

Най-дълбокото метро в света – на дълбочина от 20 до1 10 метра под повърхността, метрото в Пхенян е изпълнено с цветни пропагандни стенописи.

Благодарение на своята дълбочина, системата от тунели би могла да послужи и за ядрен бункер, като в случай на атомна война може да побере голям брой от жителите на севернокорейската столица.

2

Северна Корея се сдобива със собствен метрополитен много преди богатата Южна Корея. Метрото в Пхенян е създадено по съветско вдъхновение в голяма степен като витрина на севернокорейското богатство за външните наблюдатели.

3

Пхенянски метрополитен e открит 6 септември 1973 г. и е първото метро на Корейския полуостров. То има две линии с дължина от 22,5 км със 17 метро станции.

4

Пхенянското метро е и едно от най-евтините в света — билетът за него е 5 севернокорейски вона или 1 (една) стотинка. 6

Всички метростанции са кръстени на празници или основни принципи на доктрината Чучхе.7За оформянето на станциите у е използван мрамор, барелефи и мозайки в стила на социалистическия реализъм и осветление в стила на сталинските метростанции на московското метро от 1955 г.

8

Пхенянското метро се обслужва от стари източноберлински мотриси. Те са пребоядисани в червено и кремаво, а всички реклами са заменени с портрети на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. 16

 
 
Коментарите са изключени за Метрото на Северна Корея