Меркел стана Човек на годината на Time

| от chronicle.bg |

Германският канцлер Ангела Меркел беше обявена за Човек на годината 2015 на списание Time.

Отличието се присъжда на личност, която е оказала най-силно влияние за новините през годината по негативни или позитивни причини и е избирана от редакторите на престижното списание.

Миналата година Човек на годината станаха борците срещу заразата от ебола, а година по-рано отличието беше присъдено на папа Франциск.

Списанието поставя на първо място Меркел, следвана от лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади и кандидатът в президентската надпревара на републиканците Доналд Тръмп.

Нанси Гибс, редактор в списанието, написа, че германският канцлер е получил наградата, защото е „поискала от страната си повече, отколкото повечето политици биха посмели, за отстояване на твърда позиция срещу тиранията, както и целесъобразност и осигуряване на непоколебимо морално лидерство в свят, в който това е дефицит“. Тя посочва и че Меркел е първата жена, която получава отличието от 29 години насам, заради ролята си в мигрантската криза.

„В момент, в който по-голямата част от света е потънала в ожесточен дежат за баланса между сигурност и свобода, канцлерът поиска много от германския народ и по техен пример – от всички нас“, казва още тя.

Ето и кои бяха другите номинирани:

Абу Бакр Ал-Багдади – лидерът на „Ислямска държава“. Той е номиниран, защото е вдъхновил последователи да се бият за него в самопровъзгласения халифат в Ирак и Сирия, както и в държави като Тунис и Франция.

Активистите от Black Lives Matter, които протестират заради неравното отношение към афроамериканците, най-вече в правосъдието.

Катлийн Дженър, която декларира себе си като транссексуална жена и повдигна темата за идентичността и въпросите, свързани с равните права на ЛГБТ общността.

Травис Каланик – изпълнителен директор на Uber, който управлява компания за близо 70 милиарда долара, но и насочи вниманието на негативната страна на този тип бизнес.

Владимир Путин – защото като президент на Русия устоя на западните санкции заради военната намеса на Русия в Украйна, за да се окаже с ключова, но рискова роля в битката срещу ИДИЛ.

Хасан Рухани – иранският президент е номиниран за опитите си да постигне ядрена сделка със Запада, за да оздрави съсипаната от санкции икономика на страната.

Доналд Тръмп също е номиниран заради популистката си риторика, която го е превърнала в основен претендент за президентска кандидатура на Републиканската партия в САЩ и повдига въпроса за бъдещето й.

 
 
Коментарите са изключени за Меркел стана Човек на годината на Time