Меркел: САЩ да приемат повече сирийски бежанци

| от chronicle.bg |

Германският канцлер Ангела Меркел призова САЩ да приемат повече кандидати за убежище в момент, когато Европа се мъчи да се справи с най-големия приток на имигранти от Втората световна война насам, предаде ДПА.

„Не изглежда особено реалистично Европа да се справи сама без помощта на САЩ“, каза Меркел пред парламентаристи от нейната партия Християндемократически съюз и базирания в Бавария Християнсоциален съюз.

САЩ могат да поемат повече бежанци от Сирия, както и да подобрят условията за живот на сирийците в бежанските лагери в Ливан, Йордания и Турция, отбеляза канцлерката, цитирана от БТА.

Меркел подчерта, че не очаква бързо уреждане на бежанската криза на специалната среща на лидерите от ЕС в сряда. „Решение няма да се намери незабавно. Ще ни е нужно търпение и издръжливост„, добави тя.

Германия е страната в Европа, приела най-много кандидати за убежище, като се очаква до края на годината те да достигнат рекордните милион души.

САЩ обявиха, че ще приемат най-малко 10 000 сирийски бежанци през финансовата година, започваща през октомври. Тези хора ще са част от общо 85 000 бежанци, очаквани в САЩ от цял свят тази година.

Вчера Белият дом съобщи, че отпуска допълнително 419 милиона долара за хуманитарна помощ за сирийските бежанци, с което американската помощ достига 4,5 милиарда долара.

Говорителят на Белия дом подчерта, че САЩ трябва да поеме своя дял, но в крайна сметка проблемът ще бъде решен, като се разгроми групировката „Ислямска държава“ и политическата ситуация се промени така, че сирийските бежанци да могат да направят онова, което всъщност искат – да се върнат у дома.

 
 
Коментарите са изключени за Меркел: САЩ да приемат повече сирийски бежанци