Меркел предупреди Русия

| от |

Германската канцлерка изключва категорично военния вариант за изход от кризата в Крим. Москва обаче рискува да се озове с по-строги санкции и в международна изолация, заяви Меркел в правителствена декларация в четвъртък, предаде Дойче веле.

merkel

Тази реч на германската канцлерка Ангела Меркел беше очаквана с трепет заради дълбоката загриженост от събитията в Украйна. От седмици и месеци пред вратите на ЕС се разиграва една драма, която разтърсва целия континент. От една страна в случая става дума за демокрация и правото на самоопределение, а от друга – за власт и геополитически интереси. Референдумът в Крим в края на седмицата ще бъде нов апогей в кризата. А Западът е безсилен и няма никакво понятие как може да предотврати откъсванато на полуострова от Украйна и анексирането му от Москва.

В представена в четвъртък правителствена декларация Ангела Меркел подчерта, че конфликтът трябва да бъде решен с дипломатически средства, и че военните действия не са вариант за изход от кризата. Залага се основно на преговорите, в комбинация с финансова помощ за Украйна и санкции срещу Русия. Ако обаче Москва продължи конфронтационния си курс, сегашните санкции ще бъдат засилени. „Не можем да връщаме часовника назад. Конфликтите на интереси в Европа не бива да се решават с остарелите методи на 20-ти век“, каза Ангела Меркел.

Грешките на Запада

Западът, САЩ и ЕС обаче приложиха именно такива методи в миналото. След падането на Желязната завеса и разпадането на Съветския съюз те разшириха сферата си на влияние до границите на Русия. С това те нарушиха обещанията си да не разширяват НАТО към Източна Европа и да не ограничават сферата на руско влияние. Никой не се съобрази и с руските страхове, свързани с източното разширяване на НАТО и ЕС. Въпреки декларираното несъгласие на Москва, Западът се намеси в Югославия и призна отцепването на Косово. В нарушение на международното право САЩ и техните западни съюзници започнаха войната в Ирак и нападнаха Либия. А напоследък виждаме Западът да насочва погледа си и към Африка. Или по-точно казано – към природните ресурси на африканския континент.

Защо тогава да се учудваме, че Русия се чувства притисната? Путин, който смята разпадането на Съветския съюз за най-голямата сполетяла го беда, не иска дълго да търпи загубата на влияние. На човека, който безпардонно потиска демокрацията и свободата на мненията в собствената си страна, хич не му се нрави пръкналото се току пред собствената му врата революционно демократично движение. Затова и заплахите от страна на Запада няма да попречат на Путин да откъсне Крим от Украйна и да го присъедини към Русия. И за да няма никакво недоразумение сме длъжни да кажем, че това представлява ясно и неприемливо нарушение на международното право.

Предвидима ескалация на напрежението

Западът обаче не разполага с никакви ефикасни мерки срещу това. Защото патовата ситуация в Украйна е резултат също и от неговата безразсъдна експанзионистична политика, остро критикувана в Бундестага от председателя на лявата партия Грегор Гизи.

Може би парламентът не е най-подходящото място за тупане в гърдите и признаване на грешките. Без реалистична оценка на ситуацията обаче не може да бъде намерен верният път към изход от кризата. Няма полза и от това, че в правителствената си декларация Ангела Меркел залага на средствата на дипломацията за отслабване на напрежението. По всичко личи, че конфликтът ще се изостря още повече.

 
 
Коментарите са изключени за Меркел предупреди Русия