Меркел поиска политическо решение в Сирия

| от chronicle.bg с БТА |

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред германската радиостанция Дойчландфунк, че в Сирия е необходимо да се използват военни усилия, въпреки че те няма да сложат край на войната там, предаде Ройтерс.

„По въпроса за Сирия, . . . ще имаме нужда от военни усилия, но военните усилия няма да дадат решение; имаме нужда от политически процес, но засега той не върви особено добре“, каза Меркел и посочи, че в разговорите ще трябва да бъде включен и режимът на сирийския президент Башар Асад.

„За да се стигне до политическо решение, трябва представителите на сирийската опозиция и сегашните управляващи в Дамаск, както и други да постигнат реален напредък, а след това най-вече и всички съюзници на съответните групи“, каза Меркел, цитирана от Ройтерс.

Германският канцлер заяви, че Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран могат да играят важна роля в този процес, както и Германия, Франция и Великобритания.

Германия няма да обмисля намаляване на ангажимента си за приютяване на търсещи убежище, каза канцлерът Ангела Меркел в интервю и така отхвърли исканията на коалиционните си партньори от Християнсоциалният съюз (ХСС) за промяна на законодателството по този въпрос, предаде ДПА.

Представители на ХСС призоваха да се смекчи заложеното в основния закон на Германия изискване всички търсещи убежище да бъдат приемани. Аргументът е, че това се налага, защото Германия не издържа на напрежението, което създава напливът от бежанци към нейната територия.

Меркел заяви в интервю за „Дойчландфунк“, че в основния закон няма да има никакви промени и че Германия ще продължи да изпълнява Женевската конвенция от 1951 г. за статута на бежанците.

Тя обаче повтори, че Германия трябва да ускори процеса на обработване на молбите за убежище и че тези мигранти, за които се установи, че нямат нужда от убежище, трябва да бъдат задължени да напуснат Германия. Важното е всеки случай да се разглежда отделно, дори впоследствие да се наложи човекът да напусне страната, каза тя.

Меркел повтори също, че трябва да бъдат предприети стъпки за спиране на насилието, накарало хората да избягат в Европа, и отбеляза, че и другите държави от Европейския съюз трябва да бъдат призовани да приемат повече мигранти, а не както е сега – три-четири страни да си поделят основния дял.

Тя обаче отхвърли и друго предложение на ХСС – Германия да изгради огради по границата си. „Не мисля, че оградите помагат. Видяхме това в Унгария“, каза Меркел, като имаше предвид последните усилия на тази страна да попречи на мигрантите да влизат на нейна територия от Балканите.

Скандалът около манипулирането от „Фолксваген“ на данните за вредните емисии наистина е „драстичен“, но вредите от него не са чак толкова големи, че да се смята, че Германия вече не е добро място за правене на бизнес, смята канчлерката.
„Смятам, че репутацията на германската икономика и доверието в германската икономика не са разклатени чак толкова, че вече да не ни възприемат като добро място за бизнес“, каза тя. Меркел изрази надежда, че „Фолксваген“ бързо ще даде пълна информация по случая и ще реши проблема.

 
 
Коментарите са изключени за Меркел поиска политическо решение в Сирия