Меркел: Първите плодове на успеха на Гърция са видими

| от |

Германската канцлерка Ангела Меркел поздрави Гърция за реформите й, като заяви, че „първите плодове на успеха…са видими и я увери в подкрепата си. Тя заяви това след срещата с гръцкия си колега Андонис Самарас в Берлин.

„Зная през какъв труден период преминава Гърция и колко хора са без работа, но първите плодове на успеха са видими и ще направим всичко от германска страна, за да подкрепим“ тези усилия, заяви Меркел на съвместна пресконференция със Самарас.

„Много е радващо, че има положителни сигнали в Гърция“, допълни тя, като подчерта, че страната е на път да се върне към растеж след много добрия туристически сезон, главно благодарение на германците.

Подчертавайки факта, че Гърция е постигнала редица „трудно цели в много по-кратки срокове от предвиденото“, Самарас изрази задоволство от връщането към растеж през третото тримесечие след шестгодишна рецесия.

Той изтъкна, че „кризата е зад Гърция“ и прогнозира растеж от 2,9% през 2015 и 3,7% през 2016 г. „За първи път от шест години безработицата намалява“, заяви Самарас, като призна, че безработицата сред младежите все още е „прекомерно“ висока.

„Гърция беше слаб член на Европа. Това вече е минало“, каза още гръцкият премиер. Представителите на тримата кредитори на Гърция от ЕС, МВФ и ЕЦБ трябва да посетят Атина в края на септември, за да довърши контрола на сметките на страната. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Меркел: Първите плодове на успеха на Гърция са видими