Мехмет Али Агджа иска да се види с папа Франциск

| от |

Турчинът, който простреля папа Йоан-Павел Втори през 1981 г., заявил пред Анадолската агенция, че искал да се види с папа Франциск при предстоящото му посещение в Турция, пише в. „Тудей`с Заман“.

„Официално поисках от Ватикана да се срещна с папа Франциск, но досега не съм получил отговор“, казал радикалният турчин пред агенцията, която пуснала думите му на англоезичната си страница. „И преди съм се срещал с папа. Би било абсолютно в реда на нещата да се срещна също и с него /папа Франциск/“, допълнил Агджа.

Папа Франциск ще посети Турция на 28 и 29 ноември. Това ще бъде неговото първо посещение в страна, чието население е предимно мюсюлманско. Мехмет Али Агджа простреля папа Йоан-Павел II на 13 май 1981 г в момент, когато светият отец преминаваше в открития си автомобил през пл. „Свети Петър“. Папата беше ранен на няколко места, но нито един от жизненоважните му органи не беше засегнат. При ареста на „сивия вълк“ Агджа минути след атентата, той заяви, че е действал самостоятелно. Впоследствие той промени показанията си и хвърли вината върху България и съветския КГБ. По-късно отново промени твърденията си. Неговите противоречиви позиции объркваха прокурорите в продължение на десетилетия.

Папа Йоан-Павел Втори се срещна с Агджа, докато той излежаваше наказанието си в италианския затвор „Ребибиа“. Светият отец прости на кандидата за негов убиец. Мотивите за атентата и до днес остават неясни, въпреки множеството предположения. През юли 1981 г. италиански съд призна за Агджа за виновен за опит за убийство на папата и го осъди на доживотен затвор. През юни 2000 г. Италия помилва Агджа и го екстрадира в родината му Турция, където той да излежи присъдата си за убийството на турския журналист Абди Ипекчи. На 12 януари 2006 г. Агджа беше освободен за кратко от затвора, но впоследствие съд го върна зад решетките. На 13 януари 2010 г. Агджа заяви, че иска да види папа Бенедикт и да посети дома на папа Йоан-Павел II.

Екстремистът беше освободен от затвора на 19 януари 2010 г., след като прекара повече от 29 г. зад решетките. /БГНЕС

 
 

Всички обичат Дакота

| от chronicle.bg |

Хана Дакота Фанинг е едно от златните деца на Холивуд, на чието израстване е станал свидетел целият кино свят.

Дакота, която навършва 23 днес, е родена в семейството на Стивън Фанинг – бивш бейзболист и Джой Фанинг, професионална тенинстка. Майка й искала да я кръстят Хана, а баща й държал на Дакота. Така на бял свят се появява Хана Дакота, наричана от приятелите си и известна в киното като Дакота.

Фанинг става актриса на петгодишна възраст, когато се появява в телевизионна реклама на лотарията в щата Джорджия, заедно със знаменития музикант Рей Чарлс. След това е избрана за реклама на прах за пране.

Следва участие в касови фирми като „Мъж под прицел“ с Дензъл Уошингтън, „Криеница“ с Робърт де Ниро, „Война на световете“ с Том Круз, тийн вамп сагата „Здрач“ др.

Фанинг е една от най-богатите тийнейджърки и една от най-добре облечените звезди на червения килим.

Черпим ви с ултра доза сладост и красота в галерията, показваща различни моменти от кариерата й.

 
 

Какво става, когато свалиш 50 килограма

| от chronicle.bg |

Да свалиш килограми не е никак лесно. Да успееш да смъкнеш 50 кг е истинско постижение. Преди да тръгнете на дългото пътешествие към красивото тяло обаче, трябва да знаете какво правите – увиснала кожа и различни здравословни проблеми са само част от рисковете, за които е добре да бъдете подготвени. Независимо дали искате да свалите 10 килограма или 100, трябва да сте наясно, че това ще промени целия ви живот.

Предлагаме ви историите на няколко жени пред „Today“. Те са свалили много килограми и разказват за нещата, които биха предпочели да знаеха, преди да започнат.

 
 

H&M промотира албум на поп сензацията Зара Ларсон с нова колекция

| от Спонсорирано съдържание |

H&M започна колаборация с поп звездата Зара Ларсон по случай първия й албум. Зара е сред 30-те най-влиятелни тийнейджъри в света според класацията на списание Time.

H&M ще промотира предстоящото излизане на албума “So Good” на дигиталните екрани във всички магазини на марката по света от днес до официалното му представяне на 17 март. Онлайн клиентите на H&M имат възможността да запазят предварително албума на hm.com, което ще гарантира автоматичното му добавяне в Spotify профилите на почитателите на Зара Ларсон в деня на световната премиера.

„Изключително щастлива съм, че ще осъществим този проект заедно с H&M. Винаги съм била сред почитателите на марката, защото тя е точно толкова забавна и привлекателна, колкото и достъпна за младите момичета, а това са основни неща за мен. Също така, екипът е толкова приятен за работа, че нямам търпение да споделя какво успяхме да сътворим заедно!”

Колаборацията също включва ексклузивна капсулна колекция, разработена в колаборация между Зара Ларсон и дизайнерския екип на H&M. Колекцията е отражение на личния стил на звездата – съчетава успешно елементи от стрийт облеклото с препратки към сценичните й костюми.

Капсулната колекция Zara Larsson><H&M ще откриете в избрани магазини и онлайн от 18 май. В България ще я откриете в магазин H&M на бул. Витоша 6, както и онлайн.


 

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси