Меглена Кунева: Няма нужда от нов орган за борба с корупцията

| от |

Изводът от тази седмица е, че имаше много неохотно разпознаване на отговорностите в мониторинговия доклад на Европейската комисия от страна на съдебната власт, коментира за предаването „Неделя 150“ на БНР вицепремиерът Меглена Кунева:

Прочитът на този доклад е извън официалното, което Висшият съдебен съвет даде. Предполагам, че много магистрати го четат с надежда, че те ще бъдат движещата сила в промените, в това, което е тяхно ежедневие и тяхна професия, тяхна кауза – да бъде справедливото, да възтържествува през правото справедливото и доброто. Това, впрочем, е една дефиниция на правото, известна още от римското право – че то било изкуство на справедливото и доброто. И много млади хора, когато тръгват по тази пътека – на юридическите знания – се надяват да правят точно това. Аз мисля, че ни трябват като във всяка революционна ситуация, а тука просто нещата са опрели до кокал, смели хора, трябват ни хора, които да кажат: „Аз знам кое е правилното и ще дам всичко от себе си, но да го получа, да го доставя на хората, които вярват в мен“. Второто, което ми направи впечатление – че по отношение на антикорупцията, изключително важна за България, няма много желаещи да говорят. Всъщност бяхме основно с министъра на правосъдието, ясно ни е какво трябва да направим, ясно ни е какво трябва да предложим и това ще бъде наша задача през следващите седмици, заедно с МВР, разбира се./…/ Имаме страшно много органи, които се занимават с това, трябва да се сложи ред – кой за какво отговаря, а не всички за нищо и трябва да се направи ефектът от тяхната работа много видим.

Абсолютно наложително е да признаем какво се случва и да вземем мерки, заключи Кунева.

На въпрос има ли разминаване сред управляващите по въпроса дали да се създава нов орган, който да се занимава с борбата с корупцията, Меглена Кунева посочи:

В доклада е казано: предоставяне на правомощия на един единствен орган, една единствена точка. „Предоставяне на правомощия“. Никъде не се говори за нов орган. И, според мен, при положение, че имаме пет, в които се говори директно за корупция, да слагаме шести е безсмислено. Просто трябва да се види кой какво прави. Дали ще се преименува или ще му се дадат нови правомощия, това е вече въпрос наистина на финални щрихи. Но създаване на нов орган, без да са ясни правомощията на всички, останали, които, всъщност, правят точно това, което трябва да прави този нов орган, никога не е било в ума на Христо Иванов, нито пък при мен. Ние сме говорили с него 10 пъти на ден, докато излезе докладът и няма абсолютно никакво разминаване.

По повод това има ли визия и готови модели за единния орган за борба с корупцията, Кунева каза:

Румънският е много убедителен, само че всичко върви в това как ще прилагаш и какви хора ще сложиш, с каква независимост ще ги дариш. Румънският орган е на практика нещо като нашата комисия за конфликт на интереси. Ние имаме подобно нещо, но правомощията, хората, независимостта им – това няма как да стане само на хартия.

 
 
Коментарите са изключени за Меглена Кунева: Няма нужда от нов орган за борба с корупцията

Повече информация Виж всички