Меглена Кунева: Кой няма да заеме ръководните постове не е нещо, за което се говори преди изборите в Европа

| от |

Не съм автор на Декларацията на РБ, но се подчиних на общото решение. Обсъждахме я, дадох мнението си, казах как е според европейските практики, но в последна сметка, когато мнозинството надделява, тогава се подчиняваш на общото решение. Това каза в интервю пред Радио „Фокус” – Варна Меглена Кунева, председател на Движение „България на гражданите” на въпрос как ще коментира обявеното в Декларацията на Реформаторския блок ръководните постове в бъдещия кабинет да не се заемат от хора, които са били на подобни в миналото.

„Мисля, че колегите се опитаха да смекчат като казаха, че ще се стремим тези позиции да се заемат от хора, които не са били на тези постове в миналото. Думата „стремим” все пак е мек израз, но вижте – на нас трябва да ни е ясно какво казва Конституцията. Мандат се връчва на тази партия, която е спечелила най-много гласове и съответно после тя трябва да състави правителство и има правото да излъчи кабинет – дали ще покани или няма да покани други партньори. Какво ще решат тези партньори обикновено не е нещо, за което се говори преди изборите в Европа”, коментира още Кунева.

„В България по някаква причина е друго, може би това е малко и сигнал към избирателя – знам едно, че за да може РБ да се представи добре, на нас ни трябва силен резултат, той минава през позитивна кампания, виждам моята роля в това да правя такава и да кажа което е най-важното за следващите 5 години и от какво не би отстъпил по отношение на външната политика – толкова важна в момента, по отношение на енергетиката, защото това е важно за всички ни и икономиката. И ако сложим тези неща на масата, ще можем да видим къде има пресечни точки с политиките на други партии”, добави Меглена Кунева.

С Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Меглена Кунева: Кой няма да заеме ръководните постове не е нещо, за което се говори преди изборите в Европа