Мечето Падингтън – обект на множество културни изяви в Лондон през ноември

| от |

Петдесет статуи на мечето Падингтън, украсени от знаменитости, между които и Никол Кидман, ще бъдат разпръснати по лондонските улици преди премиерата на новия филм за фантастичния герой на 28 ноември, предаде Франс прес.

Мечето Падингтън, прочутият британски герой от детските книжки, отново привлича вниманието тази есен с появата на филмова адаптация за приключенията му, нова книга, две изложби и 50 негови статуи по улиците на Лондон. От 19 ноември малкото перуанско мече със синьо пардесю и червена шапка, създадено през 1958, ще бъде обект на изложба в Къщата на илюстрациите (House of illustration) в Лондон. Там то ще бъде показано през призмата на различни илюстраторски виждания, превърнали го в любимец на малки и големи от момента на появата му на гарата Падингтън с изтъркан куфар, съдържащ полупразно бурканче мармалад и висяща на врата му табела с надпис „Ако обичате, погрижете се за тази мечка. Благодаря“.

Втора изложба в Лондонския музей, която ще бъде открита на 14 ноември, ще проследи историята му чрез различни предмети, предоставени от частни колекции. Експозицията ще възстанови генезиса на знаменития литературен герой, роден във въображението на Майкъл Бонд в коледната вечер на 1956, когато, след като вижда самотно плюшено мече на витрината на голям лондонски магазин, той решава да го подари на съпругата си, кръщавайки го на най-близката до дома им гара.

Изложбата включва и първия том с приключенията на мечето с посвещения от автора, който принадлежи на дъщеря му Карън Джанкъл, плюшени играчки и оригинални рисунки, елементи отдекора на ф илма и една от 50-те статуи на мечето в естествен ръст, облечено от актьора Бенедикт Къмбърбач („Шерлок“).

Останалите 49 статуи до 30 ноември ще бъдат поставени на любимите места на скитащото мече в Лондон – едноименната гара на летище „Хитроу“ или „Трафалгар скуеър“, музеи, паркове и други емблематични за града паметници. Всичките статуи са направени по един калъп, след което са били персонализирани от знаменитости, между които Никол Кидман, Ема Уотсън, Дейвид Бекъм, футболният отбор „Челси“, английският отбор по ръгби или кметът на града Борис Джонсън.

В края на изявата всички статуи ще бъдат продадени на търг, а събраните средства ще отидат в Британското национално дружество за превенция на жестокостта към децата. 88-годишният Майкъл Бонд, чиято нова книга „С любов от Падингтън“ предстои да излезе на 23 декември, също е създал свое мече. Книгата описва виждането на героя му за съвременен Лондон и живота в него чрез писмата, които той пише до леля си Луси в Перу.

Във филмовата адаптация Падингтън стъжнява живота на семейство Браун (в ролите Сали Хокинс и Хю Боневил), които са го приютили. В 86 минути луди забавления Падингтън разсъждава за изгнанието, описвайки несгодите на един бежанец, пристигнал в непозната страна, за която е чувал какви ли не неща(…), но, разбира се, реалността се оказва съвсем различна.


С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Мечето Падингтън – обект на множество културни изяви в Лондон през ноември