Машинно гласуване, но само в София, само за общински съветници

| от chronicle.bg |

На изборите през октомври гласоподавателите ще могат да гласуват машинно, но само в 50 секции в София и то – само за общински съветници, съобщава говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от Дарик. За районен кмет и за кмет на община ще се гласува по стандартния начин – с хартиена бюлетина.

„На тези избори ще има машинно гласуване. Изборният кодекс определя до 500 секции, като резултатите от машинното гласуване ще бъдат добавени към резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, т.е. ще бъдат добавени при определянето на резултатите от проведения в съответните секции. В тази връзка ЦИК прие това да бъдат 50 секции на територията на София, като машинното гласуване ще бъде приложено към изборите за общински съветници“, обясниха от ЦИК.

Централната избирателна комисия все още не е разгледала предложението на СДС за промяна в номерацията на участващите в жребия политически сили и номерацията на кандидатските листи, а именно – за да се избегне казусът 15/15, номерата на кандидатите да започват от 100 нагоре. До два-три дни обаче ще има решение по въпроса.

От 25 август започва регистрацията на партии в Централната избирателна комисия.

 

 
 

Кой е човекът, задминал Бил Гейтс по богатство

| от Getty Images |

Всички знаят Zara, но никой не знае за Амансио Ортега – основателят на марката, който редовно задминава Бил Гейтс по богатство.

Акциите на основната му компания Inditex се качиха с 2,5%. Според Forbes това е увеличило състоянието на Ортега до 79,5 милиарда долара. Гейтс има само 78,5 милиарда.

Въпреки огромните капитали на испанеца, малцина са чували за него. Това е така, защото той строго пази личния си живот в тайна и рядко дава интервюта в медиите.

Амансио Ортега основава модния гигант Zara с тогавашната си съпруга Росалия през 1975 година. Днес търговската му компания Inditex SA, която притежава Zara, Massimo Dutti и Pull&Bear, има над 6,600 магазина в цял свят.

През август 2013 година, бившата му съпруга и съосновател на Zara Росалия Мера умира на 69 години. Тя е най-богатата жена в Испания. Повече биография за Амансио в галерията.

 
 

Трейлър на новата любовна история „The Discovery“

| от chronicle.bg |

Освен сериали, Netflix вече включва в портфолиото си и филми.

Днес на бял свят се появи първият трейлър на любовната история „The Discovery“ с Руни Мара и Джейсън Сийгъл.

Действието ще се развива в свят, в който задгробният живот е научно доказан, в резултат на което милиони хора започват да се самоубиват, за да стигнат „от другата страна“.

Режисьор е Чарли Макдауъл, а ето го и трейлъра:

The-Discovery-movie

 
 

Google не успява да произведе достатъчно смартфони Pixel

| от chronicle.bg |

Google не смогва да отговори на потребителското търсене на смартфоните от серията Pixel, особено на модела с 5.5-инчов екран Pixel XL.

В момента XL във всичките му версии не е достъпен в онлайн магазина на Google. Стана ясно, че 128 GB моделът пък няма наличности от 30 ноември насам.

Основният партньор на Google – американския оператор Verizon – сочи като най-ранна дата за доставки втората седмица на март (за модела със 128 GB).

Стандартният 5-инчов Pixel бил по-лесен за откриване както от Google, така и от Verizon.

Източник: The Verge