Мария Стоянова, анализатор: Кристалина Георгиева е българският жокер на ЕК

| от |

maria-stoyanova

„Кристалина Георгиева е компромисният кандидат за значимия пост на външен министър на ЕС. Тя е фаворитът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Проблемът на българката е, че няма подкрепа в съвета на държавните и правителствените ръководители. Вместо отиващият вече български премиер Пламен Орешарски и лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев да активизират контактите си в подкрепа на българката, те се снишават.“Това заяви пред Агенция „Фокус“ Мария Стоянова, наблюдател и анализатор на процесите в Западна и Централна Европа.

„Близкото до брюкселските среди онлайн-издание EurActiv.com пише за телефонни разговори между Юнкер и Орешарски, в които българският премиер е отказал да номира български кандидат за еврокомисар. Ако страната ни изпусне днешната възможност, след това ще ни бъде разпределен незначителен ресор, а шансът, българин да заеме ключов пост, ще бъде пропилян безвъзвратно.“, според Стоянова.

Мария Стоянова смята, че: „В Брюксел в момента се води борба за въпросната позиция. Амбициозният италиански премиер Марио Ренци налага, без изгледи за успех, кандидатурата на своя външен министър Фредерика Могерини. Тя е млада, но е шеф-дипломат само от няколко месеца, което не убеждава в опитност. Към това се прибавят и възраженията срещу нея от няколко източно-европейски държави /България не е сред тях/ заради нескрита симпатия на Могерини към Москва. Европейските социал-демократи, които подкрепиха Юнкер за председателския пост, държат ляв политик да заеме влиятелния пост. Затова Ренци мобилизира подкрепа сред левите лидери в Европа. Точно в това е проблемът на Кристалина Георгиева. Тя е опитна, ползва се с прекрасно име в Брюксел, но е от консервативния лагер.“

Дългогодишният анализатор и коментатор на европейските интеграционни процеси твърди, че „Като компромис вече се споменава името на белгиеца Карел де Гухт, сегашен комисар по търговските въпроси на ЕС. Бил е външен министър на своята страна и е либерал. Срещу неговата кандидатура обаче говори неяснотата дали правителството му ще го номинира отново.“

„Досега постът, който официално се нарича “върховен представител на ЕС за външна и политиката на сигурност ”, се заемаше от невзрачната британка Катрин Аштън. Тя отговаряше за европейската дипломатическа служба, която има 3645 служители и 136 делегации по целия свят. Освен това беше и вицепрезидент на ЕК. Сега Кристалина Георгиев има изключителният шанс да заеме този важен пост. Така страната ни ще бъде представена на най-високото ниво в Брюксел.

Не е изключено обаче заради сложността в търсенето на компромисен кандидат днешната извънредна среща в Брюксел да завърши без успех“ – твърди пред „Фокус“ Мария Стоянова.

 
 
Коментарите са изключени за Мария Стоянова, анализатор: Кристалина Георгиева е българският жокер на ЕК