Мария Стоянова, анализатор: Кристалина Георгиева е българският жокер на ЕК

| от |

maria-stoyanova

„Кристалина Георгиева е компромисният кандидат за значимия пост на външен министър на ЕС. Тя е фаворитът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Проблемът на българката е, че няма подкрепа в съвета на държавните и правителствените ръководители. Вместо отиващият вече български премиер Пламен Орешарски и лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев да активизират контактите си в подкрепа на българката, те се снишават.“Това заяви пред Агенция „Фокус“ Мария Стоянова, наблюдател и анализатор на процесите в Западна и Централна Европа.

„Близкото до брюкселските среди онлайн-издание EurActiv.com пише за телефонни разговори между Юнкер и Орешарски, в които българският премиер е отказал да номира български кандидат за еврокомисар. Ако страната ни изпусне днешната възможност, след това ще ни бъде разпределен незначителен ресор, а шансът, българин да заеме ключов пост, ще бъде пропилян безвъзвратно.“, според Стоянова.

Мария Стоянова смята, че: „В Брюксел в момента се води борба за въпросната позиция. Амбициозният италиански премиер Марио Ренци налага, без изгледи за успех, кандидатурата на своя външен министър Фредерика Могерини. Тя е млада, но е шеф-дипломат само от няколко месеца, което не убеждава в опитност. Към това се прибавят и възраженията срещу нея от няколко източно-европейски държави /България не е сред тях/ заради нескрита симпатия на Могерини към Москва. Европейските социал-демократи, които подкрепиха Юнкер за председателския пост, държат ляв политик да заеме влиятелния пост. Затова Ренци мобилизира подкрепа сред левите лидери в Европа. Точно в това е проблемът на Кристалина Георгиева. Тя е опитна, ползва се с прекрасно име в Брюксел, но е от консервативния лагер.“

Дългогодишният анализатор и коментатор на европейските интеграционни процеси твърди, че „Като компромис вече се споменава името на белгиеца Карел де Гухт, сегашен комисар по търговските въпроси на ЕС. Бил е външен министър на своята страна и е либерал. Срещу неговата кандидатура обаче говори неяснотата дали правителството му ще го номинира отново.“ 

„Досега постът, който официално се нарича “върховен представител на ЕС за външна и политиката на сигурност ”, се заемаше от невзрачната британка Катрин Аштън. Тя отговаряше за европейската дипломатическа служба, която има 3645 служители и 136 делегации по целия свят. Освен това беше и вицепрезидент на ЕК. Сега Кристалина Георгиев има изключителният шанс да заеме този важен пост. Така страната ни ще бъде представена на най-високото ниво в Брюксел. 

Не е изключено обаче заради сложността в търсенето на компромисен кандидат днешната извънредна среща в Брюксел да завърши без успех“ – твърди пред „Фокус“ Мария Стоянова.

 
 

Боб Дилън тръгва на турне през пролетта

| от chronicle.bg |

Музикантът Боб Дилън няма да присъства на церемония по връчване на Нобеловите награди, която се състои днес в Стоххолм. Той обаче ще се завърне в Европа през 2017-а година за турне.

Музикантът ще посети Великобритания заедно с групата си през пролетта на следващата година. Шестневното му турне през май ще започне в Кардиф и ще продължи в Борнемут, Нотингам, Глазгоу, Ливърпул и Лондон.

Дилън издаде 27-ия си албум „Fallen Angels“ през май тази година.  Публикувани бяха също книгата му „Утъпканата пътека“ и книга с негови текстове на песни, озаглавена „Текстове на песни: 1961 – 2012″.

 
 

Ние тая песен сме я слушали

| от |

Стига сме се възмущавали от Гери-Никол и нейните турбохитове. Тая песен сме я слушали и не само сме я слушали, ами и сме й трошили пръсти, пили сме на нея и сме били с юмрук по масата. Гери-Никол повтаря титани на поп-шока. Титани, които не се стесняват. Къде е тръгнала 18-годишната дива с едни задни части само! Това е скромност граничеща с немотия. Отмести се, мила Гери-Никол, и направи място на хората, които откриха топлата вода.

Започваме силно с една песен на 100 кила преди с Криско да запеят че са „на хип хопа дрийм тийма, шмъркаме кока в Джим Бийма“ (Из Криско и 100 Кила – Остани за обяд). Става въпрос за песента П**ки по масата, в която можем да чуем:

„Раста крий се в храс, скришум пишим фас,
с жан тонко фас, п**ката кваз
занимавам се с п**ки мънички,
мажа се с крем против гъбички.
А ти лекувай си трипера шото тука почва припева.“

И след това наистина започва припева, където става познатото и предполагано мазало.

Рапът е ясен, нека заорем надълбоко в грешното творчество. Кой е слушал Изумруд? Емблематични мъже. Веднъж празнуваха рожден ден на своя приятелка в едно караоке в Студентки град и изпяха няколко парчета. Незабравима вечер. Една от техните песни директно минава покрай Гери-Николовата:

„В сладкарница Малинка

с тебе бяхме дваминка,

а навънка дъждът ромоли.

Аз си пия кафето,

тя ме бара за дупето

и се прави на „яж ми гъза“.

Красиво е.


Така нареченият Светльо от Хиподил с така наречените Легенди също имат хубава песен за маса. За маса, а аз бих добавил и за креват. Хайде всички заедно:

„Гъза ме боли,

боли ме гъза.

Повече няма да пия, защото

боли ме гъза.“

 


Няма да има откъс от текста на следващата песен, защото е прекалена. Става въпрос за Стоян, който докарва беля, барайки в стопанството.

 


С какво помним 1998 година? С песента на Румяна – Чук-Чук, нали.

„Чук – чука, чук, чук, чук!

Хайде, скъпи, идвай тук!

Чук – чука, чук, чук, чук!

Да не ида аз при друг!“

Между другото, Гери-Никол е родена през 1998.

 


Дано четете тази статия в прилично време, защото сега ще ви се допие.

„Що не си свалиш фланелката моряшка,

а аз ще ти покажа мойта синя прашка.

Ти и без това със поглед ми събличаш,

но да знаеш, че след мене гол ще тичаш.“

 


Последната песен е логическо продължение на предната. В нея лирическият герой задава въпрос.

 

 

Искате ли бис? Добре – последната песен в плейлиста ни „1000 песни като новата на Гери-Никол“ е авторство на най-добрия аренби изпълнител в България Върбан Тодоров – Бичето. Както би казал Тома Спространов: „Следващата песен е Ай кам фром дъ вилидж, Идем от село“

 

 
 

Как се разказва за живота на Румена Воевода

| от chronicle.bg |

Все по-малко време остава до премиерата на новия филм на Зорница-София „Воевода“ за живота на жената-хайдутин Румена Воевода.

Филмът ще се появи по кината през януари, а дотогава от екипа на „Воевода“ продължават да разпространяват видеа за „мейкинга“ на тази сложна историческа продукция.

Представяме ви видео „зад кулисите“, което показва как актьорите от филма се подготвят за епичните битки на хълмовете над Жеравна.

Независимо дали става дума за боравене със сабя или за стрелба („Нека куршумът бъде продължение на окото“), всички актьори трябва да са в перфектна форма и да знаят техниките и похватите на боя и оръжията, за да се справят с предизвикателствата, които ги очакват.

Вижте видеото, което ще ви разкаже за подготовката на актьорите, включително чрез психо-драма, за доверието, за битките в гората, за глада за другите репетиции:

 
 

Рецепта за магическо греяно вино

| от Росица Гърджелийска |

Краят на годината наближава, а в студеното време има една напитка, която може и да те сгрее, и да те отпусне – греяното вино. То може да се приготвя по различни начини, но  задължителните му съставки включват освен, разбира се, виното, още черен пипер, карамфил и мед.

Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Роси е създала тази рецепта, докато работи в един пъб в Англия, където на посетителите толкова им харесва, че прекарва цели дни в кухнята, забърквайки тази отвара от чудни аромати и коледно настроение. Ето какво ви трябва за нея:

Нужни продукти:

1 бутилка вино
50 мл бренди
2 ч.ч. силен черен чай
2 ч.ч. портокалов сок
2 портокала
2 ябълки
боровинки
2 канелени пръчки
6 карамфила
няколко резенчета джинджифил
3 дафинови листа
1/3 ч.л. индийско орехче
5 зърна черен пипер
5 с.л. мед
ванилия

Начин на приготвяне:

В тенджера сипете чая и го загрейте заедно с меда за 5 мин. Дръжте котлона на слаб огън през цялото време, не позволявайте на течността да загрее, но и не го изключвайте.

Добавете плодовете, портокаловия сок и подправките и оставете да се грее 15 минути.

Добавете виното и брендито и го оставете на котлона за още 10 мин.

Опитайте виното и при нужда добавете още мед. Греяното вино трябва да е леко сладко.

И не забравяйте – за греяно вино няма неподходящо време.