Марина Силва може да победи Русеф на изборите в Бразилия

| от |

Еколожката Марина Силва може да победи Дилма Русеф на президентските избори в Бразилия през октомври, показва публикувано днес социологическо изследване.

То отразява променения политически пейзаж, след като партньорът на Силва в кандидат-президентската им двойка загина при самолетна катастрофа. 56-годишната Силва, която е бивша министърка на околната среда, се изкачи до второто място преди първия тур на изборите на 5 октомври и ще победи Русеф на втория тур на 26 октомври, показва изследване на института Датафола.

Това е първото социологическо изследване след смъртта на кандидата на Социалистическата партия Едуарду Кампуш на 13 август при самолетна катастрофа. Силва беше кандидат за вицепрезидент в двойка с Кампуш и се очаква да бъде избрана за негов заместник на заседанието на лидерите на партията в Бразилия в сряда.

Изследването установи, че Силва има подкрепа от 21% спрямо 36% за Русеф и 20% за социалдемократа Аесио Невеш. На втори тур Силва може да победи Русеф с 47 на 43%, сочи допитването. Но настоящата президентка ще победи Невеш с 47 на 39%, ако двамата се изправят на втори тур.

Кампуш беше на трето място в социологическите изследвания с 8% преди катастрофата на самолета му на път за Сао Пауло, при която загинаха всички седем души на борда. Изследването на Датафола било проведено на 14 и 15 август, два дни след смъртта на Кампуш, и е със статистическа грешка от два процентни пункта. То установи още, че одобрението на Русеф е нараснало от 32 на 38%. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за Марина Силва може да победи Русеф на изборите в Бразилия

Повече информация Виж всички