Марин льо Пен на съд за подстрекаване към омраза

| от chronicle.bg |

Лидерът на френския крайнодесен „Национален фронт“ Марин льо Пен ще бъде изправена пред съда в Лион на 20 октомври заради нейни изказвания, сравняващи масовите улични молитви на мюсюлмани с нацистката окупация.

Това е първият случай, в който Льо Пен ще се яви пред съдия по обвинение в подстрекаване към расова омраза. На въпрос дали ще се яви на заседанието след месец, тя отвърна: „Разбира се! Няма да пропусна такъв повод.“

През декември 2010 година на публично събрание с активисти на партията си Марин льо Пен, която тогава се състезаваше за ръководния пост на партията, осъди уличните молитви на мюсюлмани и ги сравни с нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Изказването на Льо Пен предизвика бурни протести от сдружения за борба с расизма и две жалби на асоциации срещу расизма и ислямофобията.

След няколко досъдебни производства и гласуваното на 2 юли 2013 година от Европейския парламент сваляне на депутатския й имунитет, на 10 юли 2014 г. на Марин льо Пен бе повдигнато обвинение в подстрекаване към расова омраза, а на 11 септември прокуратурата поиска тя да бъде изправена пред съда.

 
 
Коментарите са изключени за Марин льо Пен на съд за подстрекаване към омраза