Малкият Катар играе извънредно голяма роля във военната стратегия на САЩ

| от |

Робърт Бърнс и Адам Шрек от Асошиейтед прес

Само на няколко километра от мястото, където бяха прехвърлени бивши заподозрени терористи от залива Гуантанамо, американски военни самолети излитат от катарската военновъздушна база „Ал Удеид“ в глобалната война с екстремизма.

Контрастът в образите нагледно показва защо малкият, но богат Катар е интригуващ играч в това, което президентът Барак Обама казва, че ще бъде дълга битка за спиране и евентуално унищожаване на групировката „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Катар играе извънредно голяма роля като военен партньор на САЩ. Той беше открито похвален от Обама за посредничеството в противоречивата сделка, при която от талибански плен през май беше освободен сержантът от американската армия Бо Бъргдал в замяна на пускането на свобода на петима водещи членове на талибаните, които бяха държани години в управлявания от САЩ затвор в залива Гуантанамо в Куба. Катар обеща на Обама, че ще наблюдава петимата в продължение на една година, макар че след това те ще бъдат свободни да си вървят. Правителството на президента на САЩ също така похвали Катар за ролята му в освобождаването на държания като заложник от екстремисти Питър Тио Къртис.

Катар обаче се слави също така като поддръжник на ислямистки групировки, а това не се харесва на Вашингтон. Някои конгресмени подозират, че Катар предоставя пари на бойците от „Ислямска държава“, макар че Държавният департамент казва, че САЩ нямат доказателства за това.

Представители на катарските власти в Доха засега не са коментирали въпроса, но правителството категорично отрича да подкрепя групировката „Ислямска държава“. Катарският външен министър Халид бин Мохамед ал Атия заяви миналия месец, че страната му „не подкрепя ислямистки групировки, включително ИДИЛ, по какъвто и да било начин“.

Западни анализатори казват, че Катар се опитва да прави странна на моменти акробатика, балансирайки между желанието си за добри отношения със САЩ и своите усилия да поддържа влияние в региона.

„Катар винаги търси пресечната точка и това наистина е най-доброто обяснение“, каза бившият координатор по борбата с тероризма към Държавния департамент Даниъл Бенджамин, който сега ръководи Центъра за международно разбиране „Джон Слоун Дики“ в колежа „Дартмът“. „Тъй като има връзки, които са толкова широки, толкова многообхватни, той може да се постави в центъра почти на всеки въпрос“, заяви Бенджамин.

Катар е приютил Халед Мешаал – лидера в изгнание на палестинската групировка Хамас, смятана от САЩ за терористична организация. Но Катар също така поддържа връзки с врага на Хамас – Израел. Както и с ислямистки организации, включително „Мюсюлмански братя“, към които други държави от Персийския залив не проявяват голяма търпимост.

„Това е малка и богата страна, която се опитва да поддържа влияние на 360 градуса“, каза бившата заместник-министърка на отбраната на САЩ по политическите въпроси Мишел Флорной, която сега е ръководител на Центъра за нова американска сигурност.

„Те избягват да заемат страна и се опитват да си осигурят влияние, независимо от това кой надделява накрая“ в сложната борба за власт в Близкия изток, добави тя. Попитана дали смята, че Катар наистина предоставя пари на групировката „Ислямска държава“, Флорной заяви, че най-малкото е налице широко разпространена представа, че това е така.

От друга страна, Катар беше една от десетте арабски държави, които миналата седмица открито подкрепиха ангажимента на Обама да отслаби и евентуално да унищожи групировката „Ислямска държава“. Десетте обещаха да спрат потока от чуждестранни бойци и финансирането на бунтовниците, да отхвърлят екстремистката им идеология и да предоставят хуманитарна помощ. Някои предлагат да се включат във въздушни удари.

Катар представлява приличащ на палец пустинен отрязък земя, стърчащ от Арабския полуостров в средата на Персийския залив. Той започна да развива по-близки военни отношения със САЩ по време на войната в Залива през 1991 г. Броени седмици след като американските сили превзеха Багдад през април 2003 г., американското Централно командване премести своя регионален център за въздушни операции от саудитската военновъздушна база „Принц Султан“ в „Ал Удеид“, на трийсетина километра от столицата Доха.

Катар също така е основен купувач на американско модерно въоръжение. През юли например Катар приключи пакетна сделка за 11 милиарда долара за закупуването на произведени от САЩ бойни хеликоптери „Апачи“ и системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и „Джевълин“.

Въпреки че е приел на своя територия американски военни бази, той оказва натиск върху Вашингтон да не признава открито, че извършва бойни полети от военновъздушната база „Ал Удеид“. Подобно на други съюзници от Персийския залив катарските лидери не искат Пентагонът да оповестява този факт, защото внимават да не бъдат смятани за твърде близки с Вашингтон. САЩ се придържат към това, като отказват открито да потвърдят, че бомбардировачи „Б-1“ и други американски военни самолети действат от „Ал Удеид“ в Катар. Въпреки всичко е обществена тайна, че американски самолети оттам извършват полети за наблюдение, презареждане и други задачи над Ирак.

Военновъздушните сили открито признаха, че товарни самолети „С-17“ и „С-130“ от „Ал Удеид“ са пуснали от въздуха храна и вода на разселени язиди около Синджар в Северен Ирак през август като основен елемент от хуманитарна мисия.

Въпреки това Флорной каза, че Катар не бива да мисли, че САЩ ще търпят каквито и да е катарски усилия в подкрепа на ислямски екстремистки групировки.

„Те не бива да надценяват своите възможности за влияние от това, че са приели американската армия“, каза тя. Имайки предвид центъра за въздушни операции в „Ал Удеид“, Флорной заяви: „Това е много полезно съоръжение за нас, но това не е единственото място, където можем да го разположим, не е невъзможно да го преместим. Така че сега е подходящо време за Катар да се отдръпне и да преразгледа стратегията си.“

Сътрудник от Конгреса каза, че някои конгресмени започват да питат дали е възможно да бъде преместена базата. Служителят, който направи изказването при условие да остане анонимен, защото не е упълномощен да обсъжда въпроса открито, заяви, че това не е нещо, което правителството обмисля активно. Но някои членове на Конгреса поставят въпроса дали САЩ би трябвало да имат база там, както и да сключват нова оръжейна сделка със страна, която е подозирана, че подкрепя Хамас и ислямски екстремисти. /БТА/

 
 
Коментарите са изключени за Малкият Катар играе извънредно голяма роля във военната стратегия на САЩ