Маковей: Промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията

| от |

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че евентуални промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията у нас.

Маковей, която е гост на форум, организиран от инициатива „Правосъдие за всеки“, посъветва страната ни да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони, тъй като по този начин само се отлагат действия, съобщи БНР.

Маковей определи като „прахосване на време“ не само намеренията за промяна в основния закон, но и създаването на специална структура, която да разследва корупцията. Според нея рецептата, която е успяла в Румъния, е минавала през избора на два пътя. Политик, с воля за радикална реформа, или независим прокурор, който да увлече и другите прокурори след себе си. Румънският вариант е проработил през избора ѝ за правосъден министър. Тя пък след поредица от психотестове е намерила и точния прокурор.

Не очаквайте политиците да дадат зелена светлина на разследвания срещу самите себе си, предупреди тя и попита, няма ли в България поне един прокурор, който да има воля за реформа. Наречете тази реформа война, или битка, но някой трябва да сложи началото ѝ, смята Маковей.

 
 
Коментарите са изключени за Маковей: Промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията