Македония и Сърбия с общи посолства в някои страни

| от |

Македония и Сърбия са приятелски страни и в наш интерес е двустранните отношения да бъдат колкото се може по-добри. Това каза министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по време на срещата си с ръководителя на македонската дипломация Никола Попоски в Скопие.

Дачич и Попоски подписаха спогодба за рационално използване на ресурсите чрез общи дипломатически и консулски представителства в чужбина. Очаква се в най-скоро време да бъде определено в кои страни е необходимо и възможно това сътрдуничество.

„Сърбия подкрепя европейското бъдеще на Македония. Този регион неоправдано с години и десетилетия е подценяван и затова заслужава по-скоро да влезе в ЕС“, каза Дачич.

Двамата външни министри обявиха, че второто съвместно заседание на двете правителства ще се проведе в Скопие през октомври или ноември.

Министър Попоски обясни, че частта на икономическото сътрудничество, което са обсъдили, включва развитие на туризма, Коридор 10 и развитие на инфраструктурата, както и енергийното сътрудничество между двете страни. „Ние сме дългогодишни икономически партньори и трябва да работим повече за развитието на икономическите отношения. Търговският обмен е около 850 млн. евро годишно и заедно трябва да работим за навлизане на трети пазари“, заяви Дачич.

На въпрос дали Сърбия и Македония ще въведат санкции срещу Русия, следвайки политиката на ЕС Дачич заяви, че страните кандидат-членки имат задължението да съобразят своята външна политика с тази на ЕС и това е част от процеса на преговори. Ключовата разлика според Попоски е, че страните от ЕС участват в създаването на тази политика, а тези, които са извън съюза, имат възможност да участват само в нейното изпълнение.

„В Берлин говорихме, че ще съобразим нашата политика с тази на ЕС, но ще се водим и по нашите икономически интереси. Русия и Украйна могат да воюват и да търгуват, но ние всички останали плащаме за това. ЕС има своята политика, но ние не сме членки на съюза. Когато станем такива, ще имаме задължението цялостно да променим нашата политика“, заяви сръбският външен министър.

Двамата министри обявиха, че подкрепят борбата срещу групировката „Ислямска държава“. „Споделяме тази заплаха с нашите партньори от евроатлантическото семейство и от нашето по-широко или по-тясно обкръжение. Трябва да се справим с общи усилия. А до колко ще успеем в това ще видим от проявите в бъдеще“, каза ръководителят на македонската дипломация.

„Срещу тероризма трябва да се борим навсякъде, където се появи, а не само когато засегне нечий интерес. Тези, които тогава бяха в Македония, Сърбия и Босна, които са обявени за членове на радикални ислямистки организации, бяха толерирани, а сега, когато са в Сирия и Ирак, се борим срещу тях. Искаме подкрепа от международната общност за борба с радикалния ислям и тук, в Македония, Сърбия и целия Балкански полуостров“, подчерта Дачич.

След срещата си с Попоски Дачич ще разговаря с президента Георге Иванов и с председателя на парламента Трайко Веляновски./МИА, БГНЕС

 
 

Ние тая песен сме я слушали

| от |

Стига сме се възмущавали от Гери-Никол и нейните турбохитове. Тая песен сме я слушали и не само сме я слушали, ами и сме й трошили пръсти, пили сме на нея и сме били с юмрук по масата. Гери-Никол повтаря титани на поп-шока. Титани, които не се стесняват. Къде е тръгнала 18-годишната дива с едни задни части само! Това е скромност граничеща с немотия. Отмести се, мила Гери-Никол, и направи място на хората, които откриха топлата вода.

Започваме силно с една песен на 100 кила преди с Криско да запеят че са „на хип хопа дрийм тийма, шмъркаме кока в Джим Бийма“ (Из Криско и 100 Кила – Остани за обяд). Става въпрос за песента П**ки по масата, в която можем да чуем:

„Раста крий се в храс, скришум пишим фас,
с жан тонко фас, п**ката кваз
занимавам се с п**ки мънички,
мажа се с крем против гъбички.
А ти лекувай си трипера шото тука почва припева.“

И след това наистина започва припева, където става познатото и предполагано мазало.

Рапът е ясен, нека заорем надълбоко в грешното творчество. Кой е слушал Изумруд? Емблематични мъже. Веднъж празнуваха рожден ден на своя приятелка в едно караоке в Студентки град и изпяха няколко парчета. Незабравима вечер. Една от техните песни директно минава покрай Гери-Николовата:

„В сладкарница Малинка

с тебе бяхме дваминка,

а навънка дъждът ромоли.

Аз си пия кафето,

тя ме бара за дупето

и се прави на „яж ми гъза“.

Красиво е.


Така нареченият Светльо от Хиподил с така наречените Легенди също имат хубава песен за маса. За маса, а аз бих добавил и за креват. Хайде всички заедно:

„Гъза ме боли,

боли ме гъза.

Повече няма да пия, защото

боли ме гъза.“

 


Няма да има откъс от текста на следващата песен, защото е прекалена. Става въпрос за Стоян, който докарва беля, барайки в стопанството.

 


С какво помним 1998 година? С песента на Румяна – Чук-Чук, нали.

„Чук – чука, чук, чук, чук!

Хайде, скъпи, идвай тук!

Чук – чука, чук, чук, чук!

Да не ида аз при друг!“

Между другото, Гери-Никол е родена през 1998.

 


Дано четете тази статия в прилично време, защото сега ще ви се допие.

„Що не си свалиш фланелката моряшка,

а аз ще ти покажа мойта синя прашка.

Ти и без това със поглед ми събличаш,

но да знаеш, че след мене гол ще тичаш.“

 


Последната песен е логическо продължение на предната. В нея лирическият герой задава въпрос.

 

 

Искате ли бис? Добре – последната песен в плейлиста ни „1000 песни като новата на Гери-Никол“ е авторство на най-добрия аренби изпълнител в България Върбан Тодоров – Бичето. Както би казал Тома Спространов: „Следващата песен е Ай кам фром дъ вилидж, Идем от село“

 

 
 

София Вергара – съдена от ембрионите си

| от chronicle.bg |

Звездата от „Модерно семейство“ София Вергара е съдена от…два замразени ембриона, които е заплодила заедно с бившия си партньор. 

Зародишите, наречени Ема и Исабела, са вписани в документите по съдебното дело.

Вергара се раздели с Ник Лоб през 2014 година, след като той вече веднъж се опита безуспешно да я съди за попечителството над ембрионите. Според новото дело обаче самите ембриони са били лишени от наследството, което им се полага според тръста, основан на тяхно име, защото Вергара отказва да им позволи да се развият и да бъдат родени, както първоначално е предвидено. Тръстът е създаден за тях в Луизиана, въпреки че ембрионите се намират в Калифорния. Лузиана е „пролайф“ щат и според законите му оплодена яйцеклетка е виждана като „юридическо лице“. В документите по делото фигурират имената на оплодените яйцеклетки, но не и на самия Лоб. Делото иска попечителството на зародишите да бъде дадено на Ник Лоб, който да им осигури раждане и живот.

София Вергара и Лоб преминаха пред инвитро процедура през 2013 година. Договорът, подписан от двамата тогава, постановява, че никой от тях не може да прави каквото и да е с ембрионите без съгласието на другия.

Адвокатите на Вергара подчертават, че тук дори не става дума за ембриони, а за оплодени яйцеклетки и единствената причина да бъде заведено делото е, за да намери как Ник Лоб да свързва името си с това на Вергара.

 
 

Появи се невероятен акустичен кавър на „Издислав“. Чуйте го

| от chronicle.bg |

Първият опит за песен на английски на поп-фолк изпълнителя Фики Стораро предизвика вълна от шеги. Песента му „Is This Love“ беше успешно прекръстена на Издислав и намери специално място дори в новинарския блок на БНТ. Въпреки типичните чалга извивки на парчето, оказва се, че то може и да звучи добре.

Автор на чудесния кавър е Нели, която от 17-годишна поддържа свой YouTube канал, в който публикува видеа на кавъри.

Чуйте я.

 
 

10 страхотни роли на Ейми Адамс

| от chronicle.bg |

Покрай не безпричинната шумотевица около филмите „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, името на Ейми Адамс започна често да се върти в устата на критици и фенове.

Адамс определено е една от отличните актриси на Холивуд и прецизните й изпълнения със замах я вадят от клишето, че красивите жени не са добри актриси и обратното. Тя е носителка на награда „Сатурн“ , награда на „Гилдията на актьорите“ и две награди „Златен глобус“, номинирана е по пет пъти за награда на „БАФТА“  и награда „Оскар“  и шест пъти за „Сателит“.

Ако не сте гледали „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, ви препоръчваме максимално скоро да наваксате. През това време, вижте в галерията 10 роли на Ейми, които доказват, че освен красавица, е силна актриса.