Македония допусна диалог с Гърция за името си

| от chronicle.bg |

Македония е отворена към разговор за промяна на името на държавата, съобщава Guardian. Това дава надежда да бъде приключен 24-годишен дипломатически спор с Гърция заради името.

От основаването си през 1991 година, когато обявява независимост от Югославия, страната формално се нарича Република Македония – нещо, което ядосва гръцките й съседи, които възприемат наименованието като кражба, защото така се нарича гръцка провинция до границата между двете държави.

Македонският премиер Никола Груевски допусна подновяване на диалога с Гърция във връзка с този проблем.

„Готови сме да дискутираме, да започнем диалог с тях и да намерим някакво решение“, казва Груевски в интервю за Guardian.

Гърция отдавна обвинява Македония в присвояване на важни аспекти от елинската култура за изграждане на собствената си идентичност. Спорът доведе до там Гърция да блокира разговорите на Македония за присъединяване към НАТО и ЕС и доведе до това ООН да нарича Македония „Бившата югославска република Македония“, докато не бъде разрешен конфликтът за името. Сред предложените промени в наименованието на държавата са добавянето на думи като „горна“ или „нова“ в официалното наименование на страната, но до момента няма съгласие по някоя от тези идеи.

 
 
Коментарите са изключени за Македония допусна диалог с Гърция за името си