Македония бе избрана за член на Съвета на ООН за човешките права

| от |

mak-sovet-clenka-01С гласуване в Общото събрание, Македония бе приета за член на Съвета за човешките права на Организацията на обединените нации.

Македонската кандидатура получи подкрепа от 177 страни членки на ООН и попълни едното от двете вакантни места, запазени за държавите от Източната група, членки на ООН.

Така Македония през следващите три години ще има възможност да участва в работата на водещата световна организация за защита и насърчаване на човешките права. Съветът по правата на човека има 47 членки, които в сътрудничество с Върховния комисар за правата на човека, разглеждат доклади за ситуацията в държавите-членки и могат да отворят дискусия по конкретни въпроси, както и да изпратят специален докладчик в дадена страна.

mak-sovet-clenka-02Македонското министерство на външните работи си бе поставило членството в Съвета като един от своите важни приоритети.

Изборът на някои от новите страни членки като Китай, Куба или Русия предизвика критики, заради състоянието на човешките права у тях.

 
 
Коментарите са изключени за Македония бе избрана за член на Съвета на ООН за човешките права