Махат паметника „1300 години България“

| от |

С почти пълно мнозинство, Столичният общински съвет прие решението за демонтирането на паметника „1300 години България“ от пространството пред НДК, предаде репортер на БГНЕС.

42-ма общински съветници гласуваха „за“, а само 3-ма бяха „против“. След като паметникът бъде премахнат на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година.

След бурен дебат общинските съветници си размениха реплики от сорта, че демонтирането на паметника е вандализъм.

Малина Едрева от ГЕРБ заяви, че по този начин ще бъде възстановена историческата несправедливост. От групата на БСП заявиха, че се срамуват от взетото решение и определиха демонтирането на паметника като „разрушение, извършено от талибаните, защото само талибаните са разрушили паметник на Буда“.

От групата на БСП контрираха още, че преместването е разрушение и използваха дори думите „взривяване на паметника“, което предизвика смях в залата. Според групата на червените общинари демонтирането на паметника ще изиска много повече средства, отколкото ако той се реновира. Милка Христова заяви, че събарянето на паметници има само едно единствено име – вандализъм.

Едрева от своя страна посочи статистика от Фейсбук и проучване на „Алфа рисърч“, според които мнозинството от софиянци не харесват този паметник във вида му в момента. Друг общинар от ГЕРБ Орлин Иванов заяви, че от групата им не само не се срамуват от това решение, но и се гордеят, защото по този начин се затваря една срамна страница в историята на София и на България като цяло.

След като бяха отправени обвинения, че докладът за демонтирането на паметника „1300 години България“ е политически друг от вносителите му – синият общинар Прошко Прошков заяви, че всъщност няма нищо политически в този доклад, а напротив БПС са политизирали. Той отрече и обвиненията, че липсва уважения към автора на паметника. Прошков смята, че има такова и изрично подчерта, че става въпрос за преместване на паметника, а не за неговото разрушение. Прошков предложи авторът на паметника проф. Валентин Старчев да го пресинтезира.

БГНЕС припомня, че от години паметникът пред НДК е със заграждения поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. Той е построен при честванията преди повече от 30 години във връзка с 1300 години от създаването на българската държава. Автор на Монумента, който е разположен в градинката пред Националния дворец на културата, е проф. Валентин Старчев. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра.

След промените от 1989 година паметникът бе оставен без поддръжка и започна да се руши. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Махат паметника „1300 години България“