Магнат купи Синия диамант за рекордна сума

| от chronicle.bg |

Магнат купи за дъщеря си Синия диамант, който бе обявен на търг в Женева за рекордна цена от аукционната къща. 12, 03-каратовият скъпоценен камък бе продаден за 48 400 000 милиона долара.

Бизнесменът Джоузеф Лау от Хонконг потвърди, че е купил диаманта с формата на възглавница, монтиран върху пръстен, за 7-годишната си дъщеря. Той дори вече е дал име на скъпоценното бижу – „Синята луна на Джоузефин”.

Аукционната къща Сотбис обяви, че продажбата е поставила „нов световен рекорд с цената в сравнение с който и да е диамант, от който и да е цвят”.

Това не е първото бижу за милиони, което милиардерът Лау купува за дъщеря си. Бизнесменът, който е съден за подкупи и пране на пари през 2014 година, бе потвърден като купувач на 16,08 каратовия розов диамант, който аукциона Кристис продаде за 28 500 000 милиона долара във вторник. Бижуто бе кръстено „Сладката Джоузефин”, разкри говорителят на господин Лау пред БиБиСи.

През 2009 година Лау купи друг син диамант за дъщеря си – 7,03 каратовата „Звезда на Джоузефин”, плащайки за него отново рекордна колосална сума от 9 500 000 милиона долара. Джоузеф Лау е осъждан на 5 години затвор за корупция. Присъдата бе постановена от съда в Макао. Лау избегна затвора, тъй като не се наираше на територията, в която важи присъдата му, тъй като Макао и Хонконг нямат договор за екстрадиция.

Синият диамант бе описан като „магичен” от говорителя на аукционната къща Дейвид Банет. В конкуренция с Лау е имало само още един участник, с който наддавали по телефона в продължение на 8 минути.

Синият диамант бе намерен в Южна Африка миналия януари. Цветните диаманти са сред най-редките скъпоценни камъни в света.

 
 
Коментарите са изключени за Магнат купи Синия диамант за рекордна сума