Магдалена Ташева и Елена Йончева – заплаха за Украйна

| от chronicle.bg |

Депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева и журналистът Елена Йончева получиха забрана да посещават Украйна в следващите две години. Те влязоха в забранителен списък, издаден в указ от президента на страната Петро Порошенко.

Магдалена Ташева води предаване по партийната телевизия на „Атака“ и е представена в указа като „журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия „Атака“, която се обявява се за излизане на България от ЕС и НАТО. Ташева напълно споделя позицията на Москва за анексирането на Крим, като бе част от делегация на „Атака“, водена от партийния лидер Волен Сидеров, и също така изборен наблюдател на анексирания полуостров.

Журналистката на свободна практика Елена Йончева има документални филми за конфликта в Украйна, който се излъчва по ТВ7.

В украинския забранителен списък присъстват 388 физически лица и на 105 юридически се налагат санкции във връзка със събитията в Крим и Донбас, става ясно от списъка, качен на сайта на украинския президент. В списъка попадат и трима журналисти от Би Би Си, които работят в Москва – двама британци и един руснак. Британското ръководство на компанията реагира с възмущение.

Указът на Порошенко използва една и съща формулировка на мотивите – „Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи“.

 
 
Коментарите са изключени за Магдалена Ташева и Елена Йончева – заплаха за Украйна

Повече информация Виж всички