Мадлин Олбрайт за Дойче Веле : Важното е да няма лицемерие

| от |

Въпреки шпионската афера, Европа и САЩ биха могли да възстановят доверието помежду си, смята бившата американска външна министърка Мадлин Олбрайт. Пред Дойче веле тя подчертава, че най-важното е решенията да се търсят съвместно.

madeleine.albright

Подслушванията, извършвани от американската Агенция за национална сигурност, увредиха сериозно отношенията между Европа и Съединените щати – наблюдателите дори откриват сходства със ситуацията по време на иракската война. Но има и място за оптимизъм, казва бившата американска външна министърка Мадлин Олбрайт. Тя подчертава, че Европа и САЩ винаги са били партньори, имат нужда един от друг и на тази база контактите биха могли да бъдат възстановени. „В крайна сметка нашата история е история на взаимното доверие, поради което съм принципно оптимист“, заявява Олбрайт в интервю за Дойче веле.

Тя споделя, че не е знаела нищо за извършваните от АНС подслушвания, но отбелязва, че взаимният шпионаж между държавите е обществена тайна. Оттам нататък е трудно да се разбере възмущението, изпитвано в Европа спрямо Съединените щати и правителството на Обама – причините са по-скоро политически, предполага Мадлин Олбрайт.

Image: Barack Obama, Angela Merkel

Важното е да няма лицемерие

Нейната препоръка е правилата за гарантиране на личното пространството в новата технологична ера да бъдат дефинирани съвместно. „Много се надявам, че ще проведем същностна дискусия по темата и ще намерим решение“, заявява бившата американска външна министърка.

На въпроса какви биха били нейните съвети към двете правителства – американското и германското, Олбрайт отговаря, че по съществуващите проблеми трябва да се работи съвместно. Още повече, че някои от тях са очевидно от личен характер. Бившата ръководителка на Държавния департамент отказва да коментира дали е необходимо американският президент Обама да отправи към Европа сигнал, за да облекчи възстановяването на отношенията, казва само: „Президентът Обама вече направи достатъчно декларации“. Но – както подчертава Мадлин Олбрайт – на фона на множеството общи задачи, е важно да не се проявява никакво лицемерие и дискусията да се води в духа на общото разбирателство. Заключението на бившата американска първа дипломатка гласи: „Добрите приятели могат да постигнат това“.

Мадлин Олбрайт бе държавен секретар на Съединените щати по време на управлението на президента Бил Клинтън от 1997 до 2001 г. Тя е първата жена, заела този висок пост. В момента е професор по международни отношения в университета Джорджтаун във Вашингтон.

 
 
Коментарите са изключени за Мадлин Олбрайт за Дойче Веле : Важното е да няма лицемерие